Skip to main content

In de media - Interviews

Peiling: PVV nu tweede

DEN HAAG Kiezers wisselen nog steeds van voorkeur. 15 Procent zou na een week verkennende gesprekken tussen politieke partijen nu een andere keuze maken dan op 9 juni bij de Tweede Kamerverkiezingen. Daardoor zou de VVD met 29 zetels nog wel de grootste partij worden, maar de partij weet nu de PVV met 28 zetels kort achter zich.

Dat blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. Volgens dat onderzoek volgt de PvdA met 27 zetels op de derde plek, en is het CDA de vierde partij met negentien zetels. De VVD kwam met 31 zetels uit de verkiezingen van begin juni, de PvdA heeft er 30, PVV 24 en CDA 21.

Ook de SP zou nu een zetel hoger uitkomen op 16 (nu 15), net als D66 en GroenLinks die 10 zetels hebben maar in de peiling op 11 staan, en ChristenUnie die 5 zetels heeft en er nu weer 6 zou krijgen. De Partij voor de Dieren zou 1 van de 2 zetels kwijtraken, de SGP blijft gewoon op 2 zetels staan.

Afgaand op de peiling zou een coalitie van VVD, CDA en PvdA geen ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer, want de combinatie komt uit op 75 zetels. Samenwerking tussen VVD, PVV en CDA levert 76 zetels op.

Vooral stemmers op SP en PVV denken dat er al in 2011 weer verkiezingen zullen zijn.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

Bron: Telegraaf.nl

  • Aangemaakt op .