Skip to main content

In de media - Interviews

PVV: Straf ouders van jongeren die zich misdragen

Geert Wilders (PVV) bereidt een nota voor met daarin een plan om de ouders van allochtone minderjarige jongeren die zich misdragen aan te pakken. De PVV-fractievoorzitter denkt daarbij aan verplichte verhuizing uit de wijk of stad, intrekking van de kinderbijslag en in het uiterste geval uitzetting uit Nederland.

De maatregelen moeten dan gelden voor het hele gezin. De maatregelen moeten volgens Wilders ook gelden voor autochtone criminele minderjarigen 'behalve wat betreft de-naturalisatie en uitzetting'. Volgens Wilders zal het voorstel vooral effect hebben op allochtone criminele jongeren: "Want die zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken."
 
CDA-kamerlid Mirjam Sterk is benieuwd naar de nota van Wilders: "Het probleem van criminele jongeren is evident. Wij pleiten al langer voor het betrekken van de ouders hierbij. Door bijvoorbeeld hen te verplichten aanwezig te zijn bij rechtszittingen en verplichte ouderschapscursussen." Wel is Sterk tegenstander van het alleen aanpakken van allochtone gezinnen: "Dergelijke regelingen moeten natuurlijk ook gelden voor autochtone gezinnen met minderjarige criminelen."

Wilders wil breken met het 'huidige softe beleid'. Wilders: "Onder die jongeren is het stoer om een strafblad te hebben. Gestraft worden doet ze niets. Wanneer de ouders hun kinderbijslag verliezen wordt het een ander verhaal. Het merendeel van de criminele Marokkanen is jonger dan achttien. De ouders zijn daarvoor verantwoordelijk" aldus Wilders.

“De PVV doet geen water bij de wijn.”

Al enkele weken weet hij met zijn Partij voor de Vrijheid het Haagse nieuws te domineren: Geert Wilders. Tegelijkertijd neemt de buiten-parlementaire kritiek op hem neemt ook toe. Ed van Thijn trok recent een vergelijking tussen Wilders’optreden in de dubbele paspoortendiscussie en ‘de hoogtijdagen van het antisemitisme’.

LOSSE QUOTES

“Ik heb nooit gezegd dat ik een man van de nuance ben, Pechtold wel.”

“We zijn niet one of the guys’
 
Wat vindt u van die vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog?

“Ik word er ontzettend moe van, het is een onzinnige vergelijking.” 

U bent een nazi, meneer Wilders.

“Die opmerking van Van Thijn is schandalig. De discussie over de dubbele paspoorten, of je nou voor of tegen bent, is volstrekt legitiem. Dat heeft niets te maken met a-democratische processen zoals het fascisme. Eerlijk gezegd walg ik van deze opmerking van meneer Van Thijn. Het is niet inhoudelijk en het zegt meer over hem dan over mij.”

Sommigen zeggen dat u gedemoniseerd wordt, een bekend verwijt van Pim Fortuyn indertijd.

“Het lijkt er inderdaad op. Met name wanneer prominente oud-politici zoals bijvoorbeeld Van Thijn, of partijvoorzitters of ministers dergelijke vergelijkingen uit de kast trekken, ontstaat er een beeld van: dan zal het zo wel zijn. Labiele mensen zijn daar gevoelig voor. Bij Fortuyn werd een sfeer gecreëerd waardoor een eenzame gek vond dat het gelegitimeerd was om hem te vermoorden.”

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil overigens weten of mevrouw Wilders over een dubbel paspoort beschikt.

“Ik ben gek op felle debatten, zoals je ze ziet in bijvoorbeeld het Britse Lagerhuis. Iedereen scherp, gevat én inhoudelijk. Maar dit is een opmerking volstrekt onder de gordel. Mijn vrouw is geen minister, staatssecretaris of Kamerlid. Ik heb nooit gezegd dat ik de man van de nuance ben, Pechtold wel. Dat hebben we gemerkt. Nee, ik ga deze vraag dus niet beantwoorden.”

Twijfelt u eigenlijk aan de loyaliteit van Albayrak en Aboutaleb?

“Nee, daar gaat het ook niet om. Als staatssecretaris mag je jezelf niet in een positie brengen dat je onafhankelijkheid in het geding komt door zo’n dubbel paspoort.”

Volgens Jan Marijnissen is het ‘een dikke extra plus’ wanneer ze hun tweede paspoort zouden inleveren.

“Inderdaad, steun uit onverwachte hoek. Die opmerking is Marijnissen op zware kritiek komen te staan van zijn achterban. Laten we zeggen dat dit de eerste barstjes zijn in het bastion van Marijnissen. Maar ik zal hem hier aan houden in de volgende debatten.”

De PVV is de SP aan het inhalen op het gebied van het aantal Kamervragen. Weet u wat de beantwoording van een Kamervraag kost?

“Niet precies, 2500 euro?”

1750 euro.

“Dat loopt dan in de papieren. Voor een oppositiepartij is een Kamervraag hét instrument om de regering aan de kaak te voelen. Als kleine fractie kun je niet altijd een spoeddebat aanvragen. Door die Kamervragen kun je onderwerpen toch op de agenda zetten.”

Heftige debatten in de Tweede Kamer. Verwacht u een cordon sanitaire rondom de PVV?

“Nee, de andere partijen zijn in verwarring. Ze weten niet precies wat ze met ons aanmoeten. Dat komt omdat we ons niet aan de bestaande regeltjes houden. De fractieleden van de PVV zijn niet ‘one of the guys’. En dat is ook niet de bedoeling. Ik hamer er in mijn fractie elke dag op: ga geen compromissen sluiten. Wanneer je regeringsverantwoordelijkheid hebt ligt dat uiteraard anders. We zijn on-Haags. De PVV doet geen water bij de wijn. Dat is namelijk precies waar het land zich zo aan ergert.”

Bas Paternotte

  • Aangemaakt op .