Skip to main content

In de media - Opinie

De Mos: 'Niet blind afgaan op eenzijdige berichtgeving'

In het weekblog dat PVV Tweede Kamerlid Richard de Mos deze week bijhoudt op de site van Trouw betoogt hij dat we er bij millieukwesties voor moeten waken blind af te gaan op eenzijdige berichtgeving.

Even bijtanken voor komende week

Vandaag alweer mijn laatste column die ik op uitnodiging van Trouw hier mag plaatsen in een weblog. Mijn derde week als Kamerlid zit erop en ik moet zeggen dat ik mij als een vis in het water voel.

Als oud-onderwijzer in 2006 bij de Partij voor de Vrijheid gekomen, eerst als beleidsmedewerker OCW en nu als opvolger van Barry Madlener, die delegatieleider van de PVV in Brussel geworden is, Kamerlid met de mooie portefeuille V&W, VROM en een stukje Jeugd en Gezin.

De eerste weken waren hectisch. Ik heb al vele debatten, waaronder die over de verdieping in De Westerschelde, mogen volgen. Dit onder het motto ‘Iemand die snel in het diepe wordt gegooid, die leert snel zwemmen’.

De afgelopen week bewust gekozen voor columns die maatschappelijk erg beladen zijn. Wel of geen ontpoldering in Zeeland als gevolg van de verdieping van delen in De Westerschelde, een kosten-batenanalyse aangaande het klimaatbeleid en de voor- en nadelen van kernenergie. De reacties waren wisselend. Maar het belangrijkste is dat er veel over deze onderwerpen gesproken moet worden, dat we niet blind af moeten gaan op eenzijdige berichtgeving, maar dat alle partijen gehoord moeten worden om tot een verantwoordelijke beleidskeuze te komen. Dat is democratie.

Gisteren is er in de media veel aandacht geweest voor mijn Kamervragen waar ik minister Cramer van Milieu ter verantwoording roep aangaande de foutmetingen van het KNMI. Natuurlijk zijn er veel meer factoren die een rol spelen bij de afweging of er wel of geen correct klimaatbeleid wordt gevoerd. Feit is echter wel dat het KNMI een flinke deuk heeft opgelopen in de betrouwbaarheid en degelijkheid. Een halve graad lijkt weinig, maar laat dat nu net de opwarming van de afgelopen tien jaar zijn. Tevens zakte als gevolg van de verhuizing van de thermometer de temperatuur minstens een halve graad, waardoor officiële weerberekeningen, zoals warmte- en kouderecords en het aantal tropische dagen niet meer zouden kloppen met eerdere historische meetgegevens.

Ik heb van Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de SP-fractie de kans gekregen om mijzelf hier te profileren op het politieke weekblog van Trouw. Daarvoor wil ik hem danken. Ik geef het stokje door aan Ineke van Gent, die voor de GroenLinksfractie in de Kamer zit. Voor die fractie doet Ineke onder andere de portefeuilles V&W en VROM. We zullen elkaar dan ook veel tegenkomen. Politiek zullen we het niet met elkaar eens worden, maar wat ik waardeer in haar is haar rechte rug, haar eerlijkheid, haar directheid en haar strijd voor vrouwenemancipatie. Ik wens haar dan ook veel plezier met het schrijven van haar columns.

Ikzelf ga het weekend in. Studeren voor mijn debatten van de komende week, wat aandacht voor familie en even bijtanken voor de komende week. Zondag naar Ajax – ADO, hopen dat laatstgenoemde club wint, maar dat zal niet makkelijk zijn na het debacle in Venlo afgelopen woensdag.

Bron: Trouw

  • Aangemaakt op .