Skip to main content

In de media - Opinie

Kent Minister Cramer de Jevsons Paradox?

Richards vijfde counterblog op de blog van minister Cramer van 11 november.

Kent Minister Cramer de Jevsons Paradox?

Enkele dagen geleden attendeerde ik Minister Cramer op het  feit dat zij al te naïef meeging in een publicatie van Lonie Thompson (zie zijn twijfelachtige wetenschappelijke reputatie hier) over de link tussen global warming en het krimpen van de ijskap op de Kilimanjaro. Er is namelijk aangetoond dat deze ijskap enkel last heeft van minder neerslag door ontbossing. Cramer antwoorde in haar blog met een compliment dat de PVV gelukkig oog heeft voor de ontbossingsproblematiek. Dat was sympathiek van haar! 

 

Superfreakonomics
Eén ding is zeker: het ambitieuze klimaatakkoord in Kopenhagen dat Cramer zo graag wil doordrukken, is zéker niet kostenefficiënt. We raden de Minister aan straks in Kopenhagen bij Bjorn Lomborg op de koffie te gaan en zijn Cool It te lezen. En leg ook de bestseller Superfreakonomics van de topeconomen Levitt en Dubner op het nachtkastje.

Gouwe ouwe
In hetzelfde blogbericht steekt Cramer de loftrompet over de nieuwe Postbus-51-campagne over energiebesparing in woningen van haar collega Eberhard van der Laan. “Via spotjes op tv en radio en via de site van Meer Met Minder roept Van der Laan alle Nederlanders op maatregelen te nemen die het energieverbruik verminderen. Goed voor de portemonnee en voor de leefomgeving”, aldus Cramer. Ook binnen deze campagne zie je weinig over klimaat en CO2 en veel over het gouwe ouwe energiebesparen waar de westerse wereld sinds het begin van de industrialisatie juist ijzersterk in is.

Toch terugtrekkende beweging?
Cramer vermijdt in haar loftuitingen het woord klimaat. Ze heeft het over de eufemistisch over ‘de leefomgeving’. Dus toch een terugtrekkende beweging? In haar strijd voor een beter milieu willen we minister Cramer aanmoedigen weer meer over de concrete natuur om ons heen, de lucht die we ademen, het water wat we drinken en de grond waarop we lopen te praten. En minder over het abstracte onbewezen klimaatprobleem. Ga dus zo door!

Jevsons Paradox
Terugkomend op de energiebesparingscampagne moeten we Minister Cramer nog dit meegeven: zelfs al zou de aarde opwarmen door menselijke uitstoot van CO2 – iets waar de PVV samen met duizenden wetenschappers aan twijfelt – dan nog loop je met energiebesparing tegen de economische Jevsons paradox aan: betere efficiency leidt in de praktijk tot meer energieverbruik en hogere CO2 uitstoot. Producten en autokilometers worden er namelijk goedkoper door, zodat mensen en bedrijven juist meer gaan consumeren. Een Schotse studie uit februari 2009 onderschrijft dit.

Nick & Simon a capella
Afsluitend wens ik de Ministers Cramer en Van der Laan veel succes met hun eveneens gelanceerde Klimaatstraatfeest. Het is te hopen dat het flink blijft waaien, want anders zou de groene stroom wel eens kunnen uitvallen tijdens het Nick & Simon optreden dat onderdeel vormt van de hoofdprijs. Of zijn de artiesten a cappela geboekt? Graag uw reactie (als het mag van Diederik Samson)!

  • Aangemaakt op .