Skip to main content

Persberichten

Mexicaanse griep toch gebruikt voor winst

PVV-Kamerlid Fleur Agema wil middels een debat met minister Klink van VWS tot op de bodem de uitspraken van Wolfgang Wodarg (hoofd van de Europese Gezondheidsraad) uitgezocht zien. Wodarg stelt dat de Mexicaanse griep helemaal geen pandemie was maar dat grote farmaceutische bedrijven erop hebben aangedrongen om het virus toch zo te classificeren en dat ze hiermee hoopten miljarden winst te kunnen maken met de verkoop van medicijnen. (*)

Agema: “Van meet af aan zit er een luchtje aan de ontwikkelingen rondom de Mexicaanse griep met als spilfiguren viroloog Ab Osterhaus en minister Ab Klink. De schijn van belangenverstrengeling was en blijft veel te sterk. Minister Klink liet zich bepiepelen door het tekenen van een geheimhoudingsclausule voor de aanschaf van 34 miljoen vaccins en kreeg uiteindelijk slechts het een beperkt aantal voor de risicogroepen, de rest zou veel te laat komen. GlaxoSmiteKline en Novartis hadden de buit wel binnen.”

“Wanneer we niet meer kunnen vertrouwen op de volstrekte onafhankelijkheid van de deskundigen en de minister gemakkelijk te bespelen is door de grote farmaceuten kunnen we voor de toekomst niet voldoende objectief beoordelen hoe we moeten handelen als er zich weer zo’n situatie voordoet”, aldus Agema.

(*)Spits, “Farmaceuten cashten door H1N1”, 11 januari 2010

  • Aangemaakt op .