Skip to main content

Persberichten

Geen eigen-schuld-dikke-bult zorg!

PVV-Kamerlid Fleur Agema wil middels een debat van minister Klink horen dat hij keihard afstand neemt van het advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat rokers en anderen met een minder goede leefstijl meer zouden moeten gaan betalen voor hun zorgpremie.

“Onaccaptabel. Het is goed als mensen zelf kiezen voor een gezonde leefstijl maar een gezonde leefstijl is geen garantie voor een gezond lichaam. Gezondheid is in grote mate afhankelijk van andere factoren zoals erfelijkheid, de omgeving waar men woont, of men bijvoorbeeld met astbest heeft gewerkt of de pech om een ziekte te krijgen. Naast onwenselijk is het advies van de RVZ ook nog eens oncontroleerbaar. Moeten mensen straks de bonnetjes van de supermarkt gaan bewaren om een gezonde leefstijl aan te tonen? De rillingen lopen hiervan over mijn rug”, aldus Agema.

Agema: “Gisteren nam Klink de woorden dat het algemeen bekend is dat een gezonde leefstijl leidt tot significant minder kankergevallen gelukkig nog terug. Hij leek te begrijpen dat dat wat generiek geldt niet opgaat voor het individu en dat dit soort uitspraken een klap in het gezicht zijn voor kankerpatiënten, vooral voor hen die de ziekte kregen ondanks een gezonde leefstijl.”

  • Aangemaakt op .