Skip to main content

Persberichten

Sander van Hoorn wint Maartje van Weegen-bokaal

Sander van Hoorn, correspondent van de NOS in Israel, is de winnaar van de Maartje van Weegen-bokaal 2010. De bokaal is een initiatief van PVV-mediawoordvoerder Martin Bosma.

Uit het juryrapport: “Sander van Hoorn is een van de redenen waarom het NOS Journaal steeds meer wordt gezien als bevooroordeeld. De correspondent maakt televisie vanuit de land-voor-vrede-ideologie, die ervan uitgaat dat als Israel zich maar terugtrekt uit Judea en Samaria dat er dan vrede komt. Die theorie houdt op geen enkele wijze rekening met de jihad, de heilige oorlog tegen de niet-moslims die geen einde kent. Die ideologie kijkt ook niet naar de vraag of eerdere terugtrekkingen door Israel wel vrede hebben opgeleverd.”

“Daarom portretteert Van Hoorn Israel steeds als de schuldige partij. Hij wekt de indruk tv-uitzendingen te maken vanuit de denkwereld van Dries van Agt en Doekle Terpstra. Zijn reportages ademen de sfeer van de linkse subsidieslurpers als NCDO, Een Ander Joods Geluid, OxfamNovib en het Nederlands Palestina Komitee.”

“Hamas en haar handvest bestaan niet voor Van Hoorn. Er bestaat slechts de schurk Israel die, als hij al iets positiefs uitvoert, dat slechts doet voor Amerika. Als Israel na acht jaar Hamasterreur en achtduizend raketten op Israelische burgerdoelen eindelijk in actie komt tegen Hamas, dan zijn volgens Van Hoorn de Israelische verkiezingen het motief. Wanneer een blokkade door Egypte materialen in Gaza schaars maakt dan is dat voor hem iets "wat Israel doet in Gaza". In zijn script is geen plaats ingeruimd voor de rol van Iran in het huidige conflict.”

De felbegeerde Maartje van Weegen-bokaal gaat naar die redactie of mediapersoonlijkheid van de staatsomroep die zich het afgelopen jaar het meest heeft onderscheiden in het versterken van het bevooroordeelde, linkse imago van de staatsomroep. De trofee is vernoemd naar NOS-verslaggever Maartje van Weegen vanwege haar uitspraak op de dag van de historische overwinning van Pim Fortuyn en Leefbaar Rotterdam op 6 maart 2002. Van Weegen was toen als verslaggever aanwezig en berichtte: “Met pijn in hart moet ik constateren dat Leefbaar Rotterdam hier met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen.” Er is in de geschiedenis van de publieke omroep geen enkel voorbeeld bekend van een NOS-verslaggever die pijn in het hart heeft na een linkse verkiezingsoverwinning.
  • Aangemaakt op .