Skip to main content

Persberichten

Vragen Wilders en van Dijck (PVV) over Grieks onderpand

Kamervragen van de leden Wilders en Van Dijck (beiden PVV) aan de Minister-President en de Minister van Financiën over het Griekse onderpand aan Finland.

1.)
Hebt u kennis genomen van de berichten in Helsingin Sanomat van 17 augustus (1), Ekathimerini van 17 augustus (2), en Reuters van 18 augustus (3)?

2.)
Klopt het dat Finland in ruil voor de Finse bijdrage van 1,4 miljard euro aan het Griekse steunpakket een onderpand van 1 miljard euro heeft gekregen van Griekenland? Klopt het dat Griekenland dit geld op een Finse bankrekening van de Finse staat zet? Klopt het dat Finland dit geld met rente mag houden als Griekenland niet aan haar verplichtingen kan voldoen, waardoor Finland geen enkel risico loopt met haar bijdrage aan de bailout?

3.)
Is het waar, zoals de Finse minister van Financiën Jutta Urpilainen beweert, dat Finland de andere landen van de eurozone op de hoogte heeft gehouden over haar onderhandelingen met Griekenland over het onderpand, en dat andere landen ook een dergelijk onderpand kunnen eisen? Zo ja, waarom is dit niet aan de Kamer medegedeeld?

4.)
Is het waar dat Oostenrijk inmiddels ook al een gelijkwaardig onderpand van Griekenland eist voor haar bijdrage aan Griekenland?

5.)
Bent u ook bereid als Nederlandse regering ook onmiddellijk van Griekenland een gelijkwaardig onderpand te eisen voor de Nederlandse bijdrage? Zo neen, waarom niet?

(1) Finland and Greece agree on bailout terms – Cash deposits as collateral, HS.fi

(2) Finnish contribution rendered void, Ekathimerini.com

(3) Austria wants equal treatment for Greek collateral, Reuters.com

 

 

  • Aangemaakt op .