Skip to main content

Persberichten

PVV wil aanpassing groepsaansprakelijkheid

De PVV komt met een initiatiefwetsvoorstel om de strafrechtelijke groepsaansprakelijkheid te verruimen. Groepsleden kunnen op dit moment vervolgd worden voor openlijke geweldpleging. Maar raakt iemand (ernstig) gewond of worden goederen vernield, dan wordt het zeer lastig. Het Openbaar Ministerie moet namelijk kunnen bewijzen welk lid van de groep het letsel heeft toegebracht of de schade heeft veroorzaakt.

De PVV wil die bewijslast voorkomen door de gehele groep strafrechtelijk aansprakelijk te stellen voor de gevolgen, en dus niet alleen voor openlijke geweldpleging. Dit is nodig, omdat mensen zich binnen de anonimiteit van een groep niet alleen onaantastbaar voelen, maar het in de praktijk dus ook nagenoeg blijken te zijn. Bovendien voelt men zich binnen een groep sterker dan wanneer alleen wordt opgetreden.

Groepsleden hebben door het PVV-voorstel dus de keuze als het uit de hand dreigt te lopen: ingrijpen of weggaan. Doet een lid dit niet, dan aanvaardt hij/zij het risico op het intreden van de gevolgen van de groepsgedraging en is hij/zij daarvoor volledig strafrechtelijk aansprakelijk.

  • Aangemaakt op .