Skip to main content

Persberichten

PVV blij met hogere transactiebedragen witteboordencriminelen

De PVV is blij dat de minister met het idee van de PVV aan de slag gaat en in 2012 wetgeving zal voorbereiden die leidt tot meer flexibiliteit bij de bepaling van de maximumboete.

“Met name waar het gaat om financieel-economische criminaliteit, waar via criminele wegen grote winst kan worden behaald, moet het wettelijk plafond van de 5e categorie er af. In plaats daarvan moet gekeken worden naar het crimineel verkregen voordeel”, aldus het Kamerlid Lilian Helder.

Nu is het zo dat de officier van justitie voor aanvang van een terechtzitting voorwaarden kan opleggen ter voorkoming van de strafvervolging. Eén van die voorwaarden kan zijn het betalen van een geldsom aan de Staat. Dit heet een transactie. Een transactie is mogelijk voor misdrijven waar een gevangenisstraf op staat van maximaal 6 jaar. Het maximum van de transactie is de geldboete die voor het betreffende delict kan worden opgelegd. Voor valsheid in geschrifte geldt de 5e categorie, zodat een transactiebedrag van maximaal 76.000€ kan worden opgelegd. De PVV vindt dat er geen maximum moet zijn.

  • Aangemaakt op .