Skip to main content

Persberichten

PVV vraagt onderzoek naar functioneren AIVD

Vragen van de Leden Elissen en Hernandez (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de Minister van Algemene Zaken over het functioneren van de AIVD.

1.)
Bent u bekend met het artikel ‘Blunderende AIVD liet mol zelf binnen’? (*)

2.)
Hoe duidt u dit artikel, waarin aangegeven wordt dat er fouten zijn gemaakt bij sollicitatieprocedures en dat er binnen de AIVD slordig wordt omgegaan met gevoelige informatie?

3.)
Is het waar dat er bij de AIVD dagelijks slechts tot een uurtje of vijf gewerkt kan worden met gevoelige informatie, omdat deze vóór die tijd in de kluis moet liggen en kluismedewerkers om vier à vijf uur naar huis gaan? Bent u het met de PVV eens dat er een 24-uurs bereikbaarheid, toegang tot en opslag van geheime informatie mogelijk moet zijn? Zo, nee waarom niet?

4.)
Klopt het dat de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) het handelen van de AIVD en de MIVD slechts toetst aan juridische kaders? Ziet de CTIVD daarnaast ook toe op de wijze waarop sollicitaties plaatsvinden, de manier waarop er met vertrouwelijke informatie wordt omgegaan, of de toegang tot interne vertrouwenspersonen goed is geregeld, en of de interne bedrijfscultuur goed is? Zo nee, vindt de minister dat de CTIVD deze taak heeft, of is dit niet nodig omdat er op een andere wijze al toezicht op de AIVD plaatsvindt?

5.)
Hoe komt het dat de CTIVD of de AIVD zelf de minister niet eerder gewaarschuwd hebben voor de cultuur binnen de AIVD (die in het aangehaalde artikel ‘verontrustend’ wordt genoemd) en de slordige wijze van omgaan met informatie? Heeft de AIVD voldoende zelfreinigend vermogen? Beschikt de AIVD over een afdoende klokkenluidersregeling?

6.)
Welke van de in het artikel genoemde feiten waren reeds bekend binnen de AIVD en op welke wijze is daarop gereageerd?

7.)
Bent u bereid een nader onderzoek in te stellen en de Kamer hierover te informeren?

 

(*) ‘Blunderende AIVD liet mol zelf binnen’ (Telegraaf, 14 januari 2012)

 

  • Aangemaakt op .