Skip to main content

Persberichten

PVV wil veroordeling Rosenthal van Turkse persbreidel

Het herislamiserende Turkije is een van de meest journalist-vijandige landen ter wereld. Inmiddels zitten daar ruim 90 regime-onvriendelijke journalisten achter de tralies.

Afgelopen dinsdag werden opnieuw journalisten opgepakt – volgens Elsevier 18, volgens de Wall Street Journal zelfs 26. Wim Kortenoeven en Geert Wilders stelden daarover op 21 december onderstaande vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Naast een veroordeling van de Turkse persbreidel vragen Kortenoeven en Wilders de minister of hij de mening deelt dat een feestelijke viering van 400 jaar betrekkingen met dit regime geen pas geeft. Ook willen zij weten wat dat feestje de Nederlandse belastingbetaler gaat kosten.

Vragen van de leden Kortenoeven en Wilders (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het systematisch muilkorven, oppakken en detineren van journalisten in herislamiserend Turkije (ingezonden op 21 december 2011).

1.)
Hoe beoordeelt u de nieuwsberichten ‘Turkije pakt achttien journalisten op bij 'anti-terreur-actie'’ (*), ‘Turkey Arrests Journalists It Ties to Outlawed Group’ (**) en ‘A dangerous place to be a journalist’ (***)

2.)
Hoe beoordeelt u de kwaliteit van de Turkse democratie in het licht van het feit dat Turkije met meer dan 90 opgesloten journalisten tot de meest journalist-vijandige landen ter wereld behoort?

3.)
Bent u bereid om de nieuwe aanslag van het islamistische regime Erdogan op de persvrijheid in Turkije, in de vorm van de arrestaties van afgelopen dinsdag, in scherpe bewoordingen te veroordelen? Zo nee, waarom niet?

4.)
Wat heeft u in de achterliggende periode gedaan om de vrijlating te bewerkstelligen van de Turkse journalist Nedim Sener, die met gevangenschap de prijs betaalt omdat hij het Turkse regime onder andere waagde te tarten met een boek over de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink?

5.)
Deelt de minister de mening dat het geen pas geeft op feestelijke wijze 400 jaar betrekkingen te vieren met een regime dat journalisten muilkorft, dat regime-onvriendelijke journalisten oppakt en detineert, en dat Allah-onvriendelijke cartoonisten bedreigt met lange gevangenisstraffen?

6.)
Wat gaat de (voorbereiding van de) viering van de 400 jaar diplomatieke betrekkingen met het persbreidelende Turkije de Nederlandse belastingbetaler eigenlijk kosten?

7.)
Wilt u deze vragen gezien de gewenste duidelijkheid ieder afzonderlijk beantwoorden?

(*) Elsevier.nl

(**) WSJ.com

(***) Economist.com

 

 

 

 

 

  • Aangemaakt op .