Skip to main content

Persberichten

PVV: standbeeld Paul Kruger in Pretoria op Werelderfgoedlijst van Unesco

De Partij voor de Vrijheid wil dat Nederland zich gaat inzetten voor het standbeeld van president Kruger in Pretoria. De PVV hoopt dat het kabinet gaat bevorderen dat 'Oom Paul' op de Werelderfgoederenlijst van de Unesco geplaatst wordt.

Gisteren was het standbeeld het onderwerp van agressieve acties van het anti-westerse EFF van Julius Malema.

President Kruger leidde de Afrikaners tijdens de Boerenoorlog, de anti-koloniale strijd tegen het Britse wereldrijk. Nederlands was toen de officiƫle taal van de Zuid-Afrikaanse Republiek. Veel Afrikaners hebben Nederlandse voorouders.

Op veel plekken in Zuid-Afrika woedt een strijd tegen westerse standbeelden, waarbij racistische taal wordt gebruikt. In de universiteitsraad van de Kaapstad klonk "one settler, one bullet'.

Velen vrezen dat de beeldenstorm de opmaat is voor geweld.

Kamervragen van de leden Bosma en De Roon inzake de acties tegen het standbeeld van president Paul Kruger te Pretoria aan de minister van Cultuur (OCW), Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking:

12 april 2015

1.)
Heeft u kennisgenomen van het bericht "Remove Paul Kruger statue within 7 days, or else: EFF"(*)?

2.)
Deelt u de mening dat het beeld van president Kruger van de Zuid-Afrikaanse Republiek van grote cultuur-historische waarde is voor de Afrikaners, een autochtoon en inheems volk op het Hoge Veld van Zuid-Afrika dat nauw verwant is aan het Nederlandse volk?

3.)
Deelt u de trots op de daad van koningin Wilhelmina die de pantserkruiser Gelderland stuurde ten einde president Kruger te redden aan het einde van de Boerenoorlog, de anti-koloniale strijd van de Afrikaners?

4.)
Bent u bekend met de golf van schandalige aanvallen in Zuid-Afrika uitgevoerd door extremisten waarbij soms racistische teksten ('one settler, one bullet') gebruikt worden?

5.)
Welke actie heeft onze ambassade ondernomen ten einde het standbeeld van Oom Paul te beschermen?

6.)
Deelt u onze verontrusting over het ultimatum van het extremistische EFF van Julius Malema?

7.)
Is de minister van Cultuur bereid zich in te zetten het standbeeld van Oom Paul op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst te krijgen ten einde het te beschermen?

(*) Remove Paul Kruger statue within 7 days, or else: EFF, ENCA, 11 april 2015.
http://www.enca.com/south-africa/remove-paul-kruger-statue-within-7-days-says-eff

  • Aangemaakt op .