Skip to main content

Persberichten

PVV eist openheid over terrorismefinanciering uit Golfstaten

De PVV eist donderdag 3 maart 2016 in de Tweede Kamer meer openheid van dit kabinet over terrorismefinanciering vanuit de Golfstaten. Ook wil de partij dat minister Koenders de ambassadeur van Qatar op het matje roept.

Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon speelt de discussie over terrorismefinanciering zich teveel af op de achtergrond. "Dat hindert de strijd tegen terrorisme enorm. Welke landen staan daadwerkelijk aan onze kant in de strijd tegen terrorisme en welke niet? Dat moet duidelijk worden. Daarom moet minister Koenders de Kamer jaarlijks gaan informeren over wat de Golfstaten doen om internationale sancties te handhaven, en welke resultaten zij daarbij boeken."

Qatar maakt het volgens De Roon wel erg bont: "Qatar is de pinautomaat voor terreurgroepen als Al-Qaida, Hamas en Islamitische Staat. Qatar heeft lak aan internationale sancties want het weigert maatregelen te treffen tegen tientallen individuen die terrorisme financieren. Het rapport (*) dat de aanleiding vormde voor het debat, is daar glashelder over”, aldus De Roon.

Hoewel Qatar deelneemt aan de coalitie tegen Islamitische Staat, blijft het sancties aan de laars lappen. “Ondanks het feit dat de VN-een reisverbod heeft ingesteld tegen terrorist en terreurbankier Muthanna Harith Al-Dhari, werd hij afgelopen zomer hartelijk onthaald in Qatar. Daar moet de ambassadeur van Qatar zich voor verantwoorden. Daartoe zal ik Koenders oproepen.”

 

(*) http://www.defenddemocracy.org/content/uploads/publications/Qatar_Part_I.pdf en http://www.longwarjournal.org/archives/2015/08/analysis-qatar-still-negligent-on-terror-finance.php

  • Aangemaakt op .