Skip to main content

Dwarsverbanden Osterhaus

Ik wil onze condoleances overbrengen aan de nabestaanden van Hannah Scheffer. Zij is het eerste gezonde slachtoffer van de Mexicaanse griep in ons land. Influenza A (H1N1) is een nieuw virus waar we nog geen anti-stoffen tegen hebben, dat zeer besmettelijk is, maar dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie op dit moment (nog) minder gevaarlijk is dan een reguliere seizoensgriep.

Osterhaus
Op de prijs van één miljoen euro die viroloog prof. dr. Osterhaus vorige week ontving, reageerde hij als volgt: “Het ene moment word je publiekelijk afgemaakt omdat je je schuldig zou hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Het volgende ogenblik krijg je een pluim van een miljoen,” (Telegraaf, 21 okt 2009) Met het grootste gemak valt op de eigen websites van de organisaties het volgende te herleiden: het NGI (Netherlands Genometrics Institute) gaf die prijs aan het VIRGO consortium. Waar het Erasmus MC en Viro-Novative op hun beurt weer onderdeel van uitmaken en Osterhaus is dan weer de medeoprichter van Viro-Novative. Het is zoiets als het geven van een prijs aan jezelf! (En de ministeries van VWS, OCW, VROM en EZ zijn dan weer de opdrachtgevers van NGI)

Osterhaus is een fervent verzamelaar van dubbele petten. Hij is hoofd van ESWI, welke onder meer wordt gesponsord door GlaxoSmitKline en Novartis. In het advies van de Gezondheidsraad (waar Osterhaus niet-stemmend lid van is en wat bevestigd dat de activiteiten van hem al helemaal niet zo belangenloos zijn) lezen we dat Nederland 34 miljoen vaccins kocht bij dezen twee farmaceuten. ViroClinics van Osterhaus testte de vaccins en noemde het vaccin van GlaxoSmitKline beter dan alle andere. Klink plaatste aanvankelijk de order bij Solvay maar Osterhaus, en dan weer in de functie van directeur van het Nationaal Influenza Centrum, vond dat er voor GlaxoSmitKline gekozen moest worden vanwege de immuunversterker. Dit voor zover de dwarsverbanden.

Minister Klink
Dan de reconstructie van de bestellingen en het handelen van minister Klink. Op 28 april zei Osterhaus in NOVA: “Geef de industrie nu de opdracht”, twee dagen later (30 april) kondigde minister Klink in een persconferentie, met aan zijn zijde Osterhaus, aan dat hij een optie had genomen op 34 miljoen vaccins. Een week later (8 mei) concludeerde de Gezondheidsraad dat er: nog onvoldoende gegevens waren voor een goede beoordeling van de epidemiologische situatie. Zes weken later (18 juni) besloot de minister de optie op 34 miljoen vaccins om te zetten in een onomkeerbare order.

Pas op 16 augustus kwam het advies van de Gezondheidsraad en toen bleek hoe prematuur de eerdere beslissing was geweest: alleen risicogroepen zullen in Nederland worden gevaccineerd. De order die de minister zonder officieel advies plaatste, dreigt ons nu op te zadelen met een enorm overschot aan vaccins die door de toegevoegde immuunversterker mogelijk ook nog eens te zwak zijn en een kostenpost tot 700 miljoen euro.

Veel te vaak zagen we in de actualiteitenprogramma’s de verkeerde Ab. Tot dinsdagmorgen. Minister Klink hield bij Goedemorgen Nederland een hakkelend betoog waarin hij uitlegde dat we niet meer dan 10 miljoen vaccins nodig hebben, totdat hij toe gaf dat de vaccins pas op zijn vroegst in januari – en dus te laat – er zouden zijn. Maar de farmaceutische industrie heeft de mega-orders wel binnen. Daar verdient Osterhaus pas een pluim voor. Maar het is een blamage voor de minister.