Skip to main content

Inbreng Fleur Agema AO Verpleeghuiszorg

Dit is het laatste debat in de Tweede Kamer over de verpleeghuiszorg vóór de verkiezingen.

Tijdens de vorige verkiezingen kwam de ouderenzorg in het verdomhoekje te staan. Aanstichter en aanzwengelaar van de hetze dat ‘als we niets zouden doen dat we dan in 2040 de helft van ons inkomen aan zorg kwijt zouden zijn’, was VVD-minister Schippers. De vinger wees zij priemend naar de ouderenzorg. Daar móést wat gebeuren.

Dat het CPB de voorspellingen wat overtrokken had, wat te enthousiast aan de voorspelknoppen had gedraaid en daarom het doemscenario over die oplopende kosten introk, daar hoorde je later niemand meer over.

In de voorbije jaren wist de VVD steeds andere meerderheden voor haar karretje te spannen in haar meedogenloze strijd tegen de alleroudsten van ons land. Wetten werden onder stoom en kokend water door de kamer gejast en gaandeweg werd in het land duidelijk waar de ouderenhaat van de VVD allemaal toe leidde:

Verzorgingshuizen gesloten, ruim 60.000 plekken weg.
Extra Investering, Agemagelden 12.000 zorgmedewerkers weg.
(Wél weg beste staatssecretaris, want 37.000 zorgmedewerkers zijn de instelling uit ontslagen).
Dagbesteding voor dementerende ouderen voor 90% weg.
Huishoudelijke hulp gehalveerd (de VVD wilde het zelfs helemáál schrappen).
De wijkverpleegkundige kwam helemaal niet terug. Ze waren er al, maar 400 extra gingen er weg.
De inkomensondersteuningsregelingen zoals de Wtcg werden gehalveerd.
De Eigen Bijdragen voor van alles en nog wat, voor zorg, hulpmiddelen, etc., gingen omhoog.
De vermogensinkomensbijtelling voor verpleeghuisbewoners verdubbelde.
Het eigen risico werd voor zovelen onbetaalbaar.

Maar ook de gluiperige mantra’s waarmee dit alles werd verkocht. Echt, ik zal ze niet alle 31 herhalen. En, o ja, het mantra dat de verpleeghuiszorg ontzien was. Ammahoela voorzitter. De gevolgen van al dat fanatisme van de VVD is dat er 37.000 ontslagen vielen in de instellingen, terwijl de verpleeghuisbewoner een steeds zwaardere patiënt werd. Maar ook de kwalitatieve parameters sloegen de verkeerde kant uit helemaal door: doorligwonden, uitdroging, ondervoeding, allemaal verergerd. De werkdruk torenhoog. 60% van de bewoners gedrogeerd.

En dan. Een paar weken geleden stelde meneer Potters van de VVD ineens nog een debat over de verpleeghuiszorg vóór de verkiezingen voor. Ik vond dat raar. Hun kabinet is uitgeregeerd (hoera) en hun regeerakkoord is uitgevoerd (helaas). Maar goed als hij dat nog wilde, ok dan. En dan zie je hoe achterbaks de verkiezingsmolens van de VVD draaien. Eén dag vóór het debat van vandaag komt premier Rutte ineens met het voorstel voor 2 miljard euro voor de verpleeghuiszorg. Campagne all over, met toeters en bellen en alles erop en eraan, overal die man op TV. En dat is zoooo verschrikkelijk. Potters wíst weken geleden al dat zijn lijstrekker een dag voor dit debat een goedkoop puntje wilde scoren. Onze alleroudsten, onze hoogbejaarden die vandaag de dag alleen nog het verpleeghuis in kunnen om er te sterven zijn voor de VVD niet meer dan CAMPAGNEMATERIAAL.

Hoe anders had het kunnen zijn als de PVV niet het Catshuis uitgeknikkerd was? We hadden de zorg ook goedkoper gemaakt, immers de gebruikers betalen het meest, maar wij zouden het op een kwalitatieve manier hebben gedaan: regels, overhead, verspilling, fraude, anders werken. Tot op de dag van vandaag zitten er miljarden in de ouderenzorg verstopt. We hadden, hoe dankbaar ik ook ben voor de ommezwaai die zij hebben weten te bewerkstellingen, nooit een manifest Borst en Gaemers nodig gehad. En dat is de cynische conclusie van vandaag. We gaan zo Hugo en Carin feliciteren met hun Machiavelliprijs, verdiend, maar alleen omdat de VVD het de afgelopen jaren zo passievol op onze alleroudsten gemunt had.