Skip to main content

Wilders: lessen Holocaust niet aanpassen voor moslims

PVV-leider Geert Wilders verzet zich er fel tegen dat lessen over de Shoah (de Holocaust) op scholen worden aangepast om moslims te behagen. Holocaust-onderwijs zou vermengd worden met lessen over het Midden-Oosten, omdat een aantal islamitische leerlingen anders niet van de Holocaust wil horen. Dit schrijft De Pers vandaag in een interview met de directeur van het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie Marjan Schwegman.

Geert Wilders: “De moord op zes miljoen Joden is een volstrekt dieptepunt in onze geschiedenis. Dat moet niet vermengd worden met andere gebeurtenissen ten einde in het gevlij te komen bij moslims. De houding lijkt nu: als jullie onze Joden herdenken, dan kijken we ook even naar het Midden-Oosten. Dat is een schandalige vergelijking die nu blijkbaar navolging vindt in het onderwijs.”

Wilders is er blij mee dat mevrouw Schwegman van het Niod afstand neemt van deze praktijken. Zij stelt dat lespakketten gezien te hebben waarvan zij vindt dat ervaringen te makkelijk op een lijn worden gesteld. Wilders: “Het zou goed zijn als het Niod en het Ministerie van Onderwijs samen dit soort excessen gaan aanpakken.”

PVV-Kamerleden Wilders, Bosma, Van Klaveren en Beertema stellen vandaag aan minister Van Bijsterveldt deze Kamervragen:

1.)
Bent u bekend met het bericht ‘WO 2 moet weer centrale plek krijgen’(*)? 

2.)
Bent u op de hoogte van de praktijken die in dit bericht worden beschrijven, namelijk dat Holocaust-lessen worden aangepast ten behoeve van moslims? 

3.)
In welke mate gebeurt dit?

4.)
Deelt u onze mening dat de Shoah, de moord op zes miljoen Joden, volstrekt uniek is in de geschiedenis en dat het onderwijs hierover dus niet dient te worden vermengd met andere gebeurtenissen?

(*)De Pers, 20 januari 2011