Skip to main content

Inbreng Geert Wilders Algemene Politieke Beschouwingen 2013

Bekijk hier de inbreng van Geert Wilders in de eerste termijn

Mevrouw de voorzitter,
Ik heb maar liefst een half uur spreektijd gekregen. Maar ik heb er maar een paar minuten van nodig. Ik kan heel kort zijn. Nederland heeft genoeg van dit afbraakkabinet. Nederland heeft schoon genoeg van al die belastingverhogingen. Nederland heeft genoeg van de Partij van de Arbeid en van de VVD. Nederland heeft genoeg van premier Rutte.

Bekijk hier het filmpje 'Gotspe dat PVV wordt weggezet als nazi-partij' op Zie.nl

De minister-president heeft al zijn verkiezingsbeloftes gebroken, hij komt met wereldvreemde oplossingen, hij zegt tegen de mensen: koop een nieuw huis, koop een nieuwe auto, maar niemand heeft geld want hij legt belastingverhoging na belastingverhoging op. Hij leert ook niet van zijn fouten en hij gaat koppig door op de verkeerde weg. Meer dan 80% van alle Nederlanders heeft geen enkel vertrouwen meer in dit kabinet. Zelfs zijn eigen achterban vindt dat de heer Rutte de crisis alleen maar verergert.

Onder een artikel over de miljoenennota op de website van de VVD zelf staan bijna 1.000 reacties. Ik citeer er twee. Iemand schrijft op de VVD-website: "Dit is niet meer mijn partij, dit is de partij van belastingverhogingen, onbeperkt geld geven aan Europa en van nivellering." Een ander schrijft: "Eerst 1000 euro beloven voor de werkenden en nu 2000 euro afpakken. Het loont niet meer om te gaan werken. Rutte is de grootste mislukking aller tijden. Mijn stem krijgen ze nooit meer."

Vz, De coalitiepartijen verliezen in één jaar tijd van de 79 zetels die ze samen hebben in sommige peilingen maar liefst 50 zetels. 50 zetels! Historisch laag, en een groot verlies.

En dat is begrijpelijk. Want dit kabinet – ik kan het niet genoeg herhalen – heeft Nederland kapotgemaakt. Dit kabinet moet weg! Al onze buurlanden doen het stukken beter dan Nederland. Het is ook niet alleen maar een economische crisis, het is een vertrouwenscrisis die we in Nederland hebben, een Rutte-crisis zo u wil, mensen geloven en vertrouwen de premier en zijn ploeg niet meer.

Ook mijn fractie, de PVV-fractie heeft geen greintje vertrouwen meer in deze minister-president. En wij staan daarin niet alleen. Ook die duizenden mensen die afgelopen zaterdag naar Den Haag kwamen om met ons te demonstreren tegen dit kabinet vertrouwen hem niet meer. En datzelfde geldt voor de duizenden mensen die wij tijdens onze verzetstour overal in Nederland ontmoetten. En ook de meer dan 120.000 Nederlanders die op onze website tekenverzetaan.nl tekenden. Ik heb hier duizend handtekeningen bij me. Ik geef ze graag aan de minister-president. Op de gang staan nog een aantal karren vol. Ik zou u willen vragen deze handtekeningen aan de minister-president te willen geven en aan de minister-president willen vragen de beleefdheid te hebben om ook die handtekeningen van burgers straks in ontvangst te nemen.

Deze mensen en ook heel veel mensen thuis die nu TV kijken hebben maar één heldere boodschap voor de minister-president: bied uw ontslag aan, stap op en ga naar huis! U heeft Nederland naar de rand van de afgrond gebracht. Wij hebben geen vertrouwen meer in u. U maakt het alleen maar erger. Alsjeblieft, stop ermee! Hou er mee op! Genoeg is genoeg!

De Partij voor de Vrijheid luistert naar deze mensen. Wij gaan dit afbraakkabinet niet helpen om de portemonnee van de Nederlanders nog verder leeg te roven. Wij maken onszelf ook niet medeplichtig door te gaan onderhandelen waardoor dit kabinet kan blijven zitten. Wij voeren keihard oppositie tegen dit rampkabinet dat alleen maar ellende heeft gebracht, ellende brengt en alleen maar meer ellende zal brengen.

Wij gaan geen "Bumaatje" doen en zeggen: weet je wat, pak de helden in de zorg, pak hun salaris af, haal die werkloosheidsbezuinigingen wat naar voren en schuif dat geld maar door!

Al die partijen die vorig jaar tekenden voor Kunduz, wat sommigen het voorjaarsakkoord noemen – het CDA, D66, de Christenunie en Groen Links – en toen burgers en bedrijven 9 miljard uit de portemonnee haalden en de crisis verergerden, komen nu met tegenbegrotingen om de lasten ietsje te verlichten. Wat een hypocrisie. Het is alsof je eerst duizend euro uit iemand zijn portemonnee pakt, daar spijt van krijgt en nu honderd euro teruggeeft. Het is too little en het is too late.

Hun tegenbegrotingen zijn dan ook eigenlijk geen tegenbegrotingen maar sollicitatiebrieven. Het zijn wij-willen-o-zo-graag-op het pluche-begrotingen. Als groupies bij het concert van een tienerband lopen ze elkaar vliegen af te vangen: "Zag je het? Mark keek naar mij toen ik met mijn tegenbegroting kwam! Echt waar, hij keek naar mij! Zou hij het met mij willen doen?" Dat vragen ze zich af.

Voor ons geen slappe handreikingen, geen zoete broodjes en zeker geen hypocriet gedrag.
Dit kabinet moet weg! Inpakken en wegwezen. Genoeg is genoeg.

Premier Rutte verprutst alles wat hij in zijn handen krijgt. Van de heer Samsom valt tenminste nog één ding te prijzen: als hij zo doorgaat past de hele PvdA-fractie straks in 1 JSF-straaljager. Ik stel voor dat we dat ene toestel dan maar kopen om het met de hele PvdA-fractie erin naar Afrika te sturen. Dat is dan meteen de enige vorm van ontwikkelingshulp waar de PVV aan meedoet. Op voorwaarde dat ze dan wel daar blijven.

Nederland kan zich geen kabinet Rutte II meer permitteren. Ook vandaag verliezen weer 700 Nederlanders hun baan en gaan 50 bedrijven op de fles. De mensen thuis maken zich grote zorgen over hun baan, hun inkomen, hun huur, hun hypotheek, hun pensioen, de opvang van hun kinderen en de zorg voor hun ouders.

Maar het Trio De Drie Slopers speelt gewoon door. De minister-president lacht schaapachtig, speelt piano en slaat vooral valse akkoorden aan. Goochelaar Diederik Samsom brengt alleen nog maar zijn eigen achterban en wat oude vrouwtjes aan het huilen en tovert Roemeense konijnen uit zijn hoge hoed. Sybrand Buma probeert een come-back te maken met nieuw repertoire en bezingt nu ineens het liedje 'belastingverlaging!' terwijl hij jarenlang in elk zaaltje optrad met zijn kunduz-bandje Buma en de BTW-verhogers.

Vz, het kabinet zoekt naar steun bij de oppositie. Wie nog dacht dat de PVV daaraan gaat meewerken moet ik teleurstellen. Bekijk het maar. De mensen zijn het zat. En wij zijn het zat. Genoeg is genoeg. Het moet en het kan ook anders.

De belastingen moeten omlaag. Lagere belasting betekent meer koopkracht, meer consumentenvertrouwen, minder werkloosheid, en meer economisch herstel.

En er is ook geld genoeg voor belastingverlaging. Want vandaag stroomt ons zuurverdiende geld naar Griekenland en Cyprus, naar roekeloze Spaanse banken, naar dictators in Afrika, naar frauderende Polen en Bulgaren, naar straaljagers die niemand wil, naar windmolens die vooral op subsidies draaien, en naar zakkenvullende eurofielen in Brussel. De hele wereld kan gratis geld komen halen bij onze Nederlandse middenklasse en onze Nederlandse gepensioneerden.

Vz, ons verkiezingsprogramma van een jaar geleden laat zien dat wij de oplossing voor de crisis hebben. Snijden op buitenlanduitgaven, snijden op subsidies, en dat geld besteden aan lagere belastingen en een lager tekort. Met als gevolg meer koopkracht, meer banen, economische groei en de minste werklozen van alle partijen. Had maar naar ons geluisterd, meneer de minister-president, en niet naar Diederik Samsom.

Ik zei het al: ik kan kort spreken en snel concluderen:
Het vertrouwen is volledig weg. Dit kabinet moet weg.
Het is tijd om op te stappen, meneer de minister-president. Genoeg is genoeg.

Mevrouw de voorzitter, al die partijen die zaken gaan doen met de heer Rutte en zijn kabinet, die kruimels toegeworpen krijgen, die zorgen maar voor één ding: dat dit rampkabinet blijft zitten, niet dat het beter met Nederland gaat, dat het slechter met Nederland gaat, dat Rutte zijn afbraakkarwei kan afmaken. Dat is het gevolg van dealtjes-sluiten de komende dagen met de heer Rutte. Wij doen dat niet. Wij laten hem niet zitten. Wij willen geen kruimel toegeworpen krijgen om Nederland verder kapot te maken. Hij moet naar huis. Dit kabinet moet naar huis. Wij gaan geen zoete broodjes bakken. We gaan hem wegsturen. Dat is waar de PVV voor staat. Ik wil nu reeds in eerste termijn volgende motie van wantrouwen indienen.

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,
constaterende dat het kabinet de crisis alleen maar verergert en geen enkel draagvlak meer heeft onder de bevolking,
zegt het vertrouwen in het kabinet op,
en gaat over tot de orde van de dag.