Skip to main content

Debat over eindverslag informateur Tjeenk Willink

 

Voorzitter, we zaten hier gisteren tot 11 uur in een debat over terreur en terrorisme. Dat was een beschamende vertoning. En als die beschamende vertoning gisteren een voorproefje was van wat ons met een volgend kabinet te wachten staat dan ziet het er niet goed uit voor Nederland.

We zagen een premier die de ambitie heeft opnieuw premier te worden die dat debat over het belangrijkste thema ook de komende jaren alles behalve serieus nam.
Hij zat met zijn telefoon te spelen, dook letterlijk onder de stoel waar de heer Tjeenk Willink nu zit, was de helft van het debat afwezig, zat grappen te maken met zijn collega’s en als klap op de vuurpijl noemde hij moslims dubbele slachtoffers van de terreur terwijl wij natuurlijk het slachtoffer zijn van de islam.

Nederland stemde op 15 maart voor minder terreur, voor meer veiligheid, voor een strenger immigratiebeleid. Maar nu na 100 dagen, na alle politieke machtspelletjes, na alle uitsluitingen en mislukkingen, na vrijages met GroenLinks, na het vernederen door Pechtold van de CU heeft de informateur van de 7de partij van Nederland nu toch de 8ste partij van Nederland aan de onderhandelingstafel weten te krijgen.

Vz, wat heeft dat met democratie te maken?
En het CDA en de VVD hebben de deur naar een kabinet met de PVV opnieuw hard dichtgegooid. Hun arrogante smoesjes om niet met de PVV te gaan praten staan nu zelfs op papier.

Vz, ik zei het al, dit hele circus heeft niets met democratie te maken, integendeel.
Het is de 2de partij van Nederland die als eerste zou moeten worden uitgenodigd aan die onderhandelingstafel.

Het gevolg van dit alles, het optreden van de premier, de politieke spelletjes die worden gespeeld, het uitsluiten van mijn partij, is dat de kans verkeken is dat er echt een kabinet komt dat doet wat nodig is. Nederland veiliger maken, zorgen dat terreur wordt aangepakt, zorgen dat er echt een strenger immigratiebeleid komt. Want die meerderheid lag er namelijk na de verkiezingen met mijn partij erbij.

Vz, wat staat er ons te wachten als de onderhandelingen met CU, zoals gesuggereerd door de informateur, zouden gaan lukken?

Dan krijgen we formeel een kabinet Rutte III maar in werkelijkheid vrees ik een kabinet Pechtold 1.

Want het is de heer Pechtold die aan alle touwtjes trekt. Zelfs de premier, het kwam net al even aan de orde tijdens een interruptiedebatje, kakelt hem na over het verbinden van conservatief en progressief.
Pechtold 1, Vz. Erger kan half Nederland zich toch niet voorstellen. De man die collega Segers eerst keihard tegen de schenen schopte om daarna vriendschap te veinzen tijdens een etentje waarbij de halve Nederlandse pers door hem was opgetrommeld.

Dat kabinet materieel Pechtold I zal alleen maar leiden tot meer Europese Unie, meer klimaatonzin, meer immigratie en waarschijnlijk dus ook meer islam in Nederland.

Vz, Het kabinet Pechtold 1, voor mij, mijn fractie en mijn kiezers de grootste nachtmerrie, laat het er alsjeblieft niet komen, maar mocht het er toch komen dan verzeker ik u als dat onverhoopt gebeurt dat wij vanaf dag 1 snoeiharde oppositie gaan voeren. We hadden graag meegeregeerd, onze kiezer had dat ook gewild, we zijn uitgesloten, en als dat er dan niet komt, ga dan ook niet rekenen op onze steun. Wij gaan dan keihard oppositie voeren en ik zeg dan ook: Maak uw borst maar nat. Want wij zullen Nederland ook als u ons uitsluit nooit in de steek laten.