Skip to main content

Spoeddebat, aangevraagd door Van der Ham (D66), over uitspraken van de staatssecretaris buiten de demissionair minister Rouvoet om

Voorzitter,

Ik ben een beginner in dit huis, zeker in vergelijking met de door de parlementaire wol geverfde collega Van der Ham.

Ik heb in de enkele debatten waarin ik de D66-woordvoerder mocht zien opereren, oprecht genoten van zijn vakmanschap. Scherp, zorgvuldig, intelligent. Ik kan niet anders zeggen.

Eigenlijk stond ik op het punt om naar mijn achterban te rapporteren, naar Henk en Ingrid in Rotterdam, dat het hier reuze meeviel. Ik was nog steeds geen getuige geweest van echte Haagse spelletjes. Spelletjes die niet uit te leggen zijn omdat ze nergens over gaan, behalve het halen van kleine beetjes persoonlijk prestige. Of het markeren van niet het landsbelang, maar het partijbelang in de enge zin van het woord. Territoriumdrift. Vérplassen heb ik het ook wel horen noemen. Het vreet wel tijd en geld, de Haagse spelletjes. Belastinggeld voorzitter, voor alle duidelijkheid. Griffiers, uzelf, wij, ondersteunende staf, gas en licht, allemaal voor iets waar ik het belang niet van kan inzien.

En waarachtig voorzitter, ik denk dat het moment nu hier is. Ik heb sterk het gevoel dat hier een Haags spelletje wordt gespeeld.

Ik had me er nog iets van kunnen voorstellen als hier een briesende demissionaire minister Rouvoet had gestaan. Hij was het die de staatssecretaris tot de orde riep omdat ze zich uitsprak over passend onderwijs met betrekking tot het conceptregeerakkoord. Was dat terecht? Ik denk dat de minister formeel gelijk had. En ik denk dat de staatssecretaris dat ook vond, en zich even vergaloppeerd had. Zij heeft nu eenmaal de gewoonte om vragenstellers te bedienen zo goed en degelijk als zij kan. Soit. Dat is het. Zaak afgedaan. Minister Rouvoet staat ook niet hier.

Hier staat de D66-woordvoerder. En ik begrijp niet goed wat hij nu wil voorzitter, behalve het spelen van een Haags spelletje. In Rotterdam zeggen we over het onderwerp van dit debat: lekker belangrijk!

 

Tot zover vz.