Skip to main content

PVV: bescherm Nederlandse vrachtwagenchauffeur tegen oneerlijke concurrentie!

Vragen van de leden De Graaf, Beertema en Madlener (allen PVV) aan de ministers van SZW, BuZa en I&M:

1.)
Bent u bekend met het bericht 'Moldaviërs halen Roemenen in' (*)?

2.)
Hoeveel Nederlandse transportbedrijven bedienen zich van het zogenaamde uitvlaggen, en in hoeverre heeft u er zicht op dat de aansturing bij het uitvlaggen daadwerkelijk gebeurt vanuit het andere land?

3.)
Hoeveel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben sinds de openstelling van de arbeidsmarkt voor Roemenen, Bulgaren en Polen hun baan verloren?

4.)
Hoeveel Moldaviërs kunnen aanspraak maken op een Roemeens paspoort of werkvergunning, hoeveel Macedoniërs op Bulgaarse paspoorten en werkvergunningen en hoeveel Oekraïeners op Hongaarse en/of Roemeense paspoorten en werkvergunningen? Hoeveel chauffeurs uit deze landen werken voor Nederlandse bedrijven?

5.)
Bent u, door de ervaringen in het genoemde artikel, eindelijk overtuigd van het feit dat paspoorten en rijbewijzen gewoon te koop zijn in oost-Europa, zoals hier te lezen valt: http://www.totaaltrans.nl/kopen-vrachtwagenrijbewijs-is-geen-noors-maar-europees-probleem/ Zo neen, waarom niet?

6.)
Deelt u onze mening dat parkeerplaatsen voor vrachtwagenchauffeurs geen campings zijn, en dat het koken op gascomfoors grote gevaren met zich meebrengt? Bent u van plan aan deze praktijken een einde te maken en streng te handhaven? Zo neen, waarom niet?

7.)
Bent u bereid om de Nederlandse beroepschauffeur te beschermen tegen oneerlijke concurrentie, o.a. door veel meer capaciteit bij politie en ILT vrij te maken voor controles en handhaving? Zo neen, waarom niet?

8.)
Bent u bereid alsnog de grenzen voor werknemers uit oost-Europa te sluiten en daarmee onze arbeidsmarkt te beschermen? Zo neen, waarom niet?

(*) Telegraaf, 7 juli 2014