Skip to main content

Arabisten slaan plank mis met goedpraten terroristensteun

De arabisten Netjes en De Ruiter slaan in hun opiniestuk ’Nederland heeft nooit jihadisten Syrië gesteund’ (Telegraaf 18/2) de plank volledig mis. Ze stellen dat de politiek zich ten aanzien van het steunprogramma in Syrië druk gemaakt heeft “om niets”. Een kwalijke aantijging. Niet alleen veronachtzamen ze daarmee de oorlogsmisdaden die door Nederland gesteunde groepen zijn gepleegd, ook gaan ze voorbij aan één van de belangrijkste elementen van onze democratie: de informatieplicht van de regering die is verankerd in onze grondwet.

Vanaf de start van het steunprogramma – begin 2015 – is de Tweede Kamer door het kabinet Rutte II namelijk onvolledig geïnformeerd en misleid. Wie dat wil nagaan hoeft slechts de regeringsbrieven van toen te lezen. Het programma werd daarin aan de Kamer verkocht als een (niet-militair) hulpprogramma. Er zouden voedselpakketten, medische kits, kleding en dekentjes verstrekt worden aan gematigde strijdgroepen. Een onjuiste en misleidende weergave.

Het bleek na journalistiek onderzoek te gaan om gevechtsuniformen, pick-up trucks waar wapens op gemonteerd konden worden, en laptops voor doelwitselectie. Er werd voor tientallen miljoenen euro’s aan uitgegeven. Geld voor materieel dat tegen de afspraken met de Kamer in voor offensieve doeleinden (dus militair) ingezet kon worden. Ook waren de groepen niet gematigd zoals werd voorgehouden, maar betrof het diverse groepen gewelddadige islamisten. Of je ze nu kwalificeert als jihadisten, terroristen of oorlogsmisdadigers, het was fout volk. Zo zette de door Nederland gesteunde groep Jabhat al Shamiya sharia-rechtbanken op en pleegden deze terroristen brute oorlogsmisdaden, waaronder standrechtelijke executies. Ook de grootontvangers van de Nederlandse steun, de islamisten van de Sultan Murad Brigade, waren volgens mensenrechtenorganisaties niet onbekend met het plegen van oorlogsmisdaden.

De arabisten Netjes en De Ruiter bagatelliseren dat door deze groepen niet te willen neerzetten als ‘terroristisch’ of ‘jihadistisch’ en het publiek eenzijdig over hen te informeren. Dat is hun goed recht, maar het goedpraten van de terroristensteun maakt het voor de tientallen burgers die door hen om het leven gebracht zijn niet minder erg. Het verandert ook niets aan de schandalige wijze waarop de Kamer over de jaren heen onjuist en onvolledig over het steunprogramma is geïnformeerd.

Over onjuist en onvolledig informeren gesproken: Netjes en De Ruiter beweren dat de door hen aangehaalde experts nooit over de kwestie zijn bevraagd. Dat is pertinent onjuist. Zowel Charles Lister als Nikolaos van Dam zijn tijdens een hoorzitting op 27 september 2018 door de Tweede Kamer gehoord. Net als andere experts en ervaringsdeskundigen zoals journalist Harald Doornbos. Hij zei dat er in 2015 geen enkele mogelijkheid was dat gematigde groepen in Syrië nog naar boven zouden drijven. Hij had gelijk, daarom stelde ik al op 13 april 2015 Kamervragen om de namen en rugnummers van de zogenaamde ‘gematigde’ groepen te achterhalen. Maarja, blijkbaar maakte ik me druk om niks. Het waren slechts oorlogsmisdadigers, iets wat ik van het kabinet niet mocht weten.

Raymond de Roon is Tweede Kamerlid en woordvoerder Buitenlandse Zaken namens de Partij voor de Vrijheid (PVV)