Skip to main content

Staatsaansprakelijkheid MH17 inzake Rusland

De nationale tragedie rond vlucht MH17 blijft bijna vier jaar na dato een open wond. Maar zijn we in de zoektocht naar gerechtigheid en de waarheid een stap verder gekomen.

Eerder werd al duidelijk dat het moordwapen, de BUK-installatie, uit Rusland kwam en na de vreselijke aanslag op vlucht MH17 weer naar Rusland terugkeerde.

Nu heeft het JIT aannemelijk gemaakt dat de BUK-installatie onderdeel was van de 53e luchtafweerbrigade van het Russische leger.

De eigenaar van de BUK-installatie waarmee op 17 juli 2014 MH17 is neergehaald, is nu achterhaald… Dat is winst!

De vraag wie de trekker heeft overgehaald is vandaag niet aan de orde. De vervolging en berechting van de daders staat los van de staatsaansprakelijkheid.

Toch wil ik namens de PVV-fractie benadrukken dat Nederland alles in het werk moet blijven stellen om de daders op te sporen, te vervolgen en te berechten.

Dat geldt ongeacht welk paspoort de daders ook mogen hebben, of het nu om Russen, Oekraïners, Nepalezen of anderen gaat.

Daarom hoor ik graag welke stappen Nederland gaat zetten om ervoor te zorgen dat andere landen een veroordeling bij verstek overnemen? Hebben onze bewindspersonen daar recent nog werk van gemaakt?

Dan het onderwerp waar het vandaag vooral om draait: de staatsaansprakelijkheid.

Dat het moordwapen een stempel draagt van het Russische leger, vereist een geloofwaardige en uitgebreide verklaring van Russische zijde.

Zeker gezien de bewijsstukken die nu door het JIT op tafel zijn gelegd.

Dat Nederland Rusland aansprakelijk heeft gesteld is daarom een terechte en logische stap. Op dit punt kan de PVV zich vinden in de handelwijze van het kabinet.

Toch verschilt de PVV op een andere punt van mening met het kabinet.

ALLE verantwoordelijken moeten consequenties van hun doen of nalaten ondervinden. In welke mate zij ook hebben bijgedragen aan de ramp met vlucht MH17.

De PVV wil daarin geen onderscheid. Is de regering dat met ons eens?

Hoewel het kabinet alle juridische opties openlaat, richt het de pijlen nu enkel en alleen op Rusland.

Maar waarom wordt er in deze fase niet voor gekozen om de pijlen te richten op ALLE verantwoordelijken? Waarom maakt het kabinet hier een onderscheid? Dat is de PVV onduidelijk. Graag een reactie.

De PVV vindt het opmerkelijk dat niet gelijktijdig wordt gekeken naar de staatsaansprakelijkheid van Oekraïne, terwijl daar wel redenen voor zijn:

De dagen voordat MH17 werd neergeschoten werden meerdere Oekraïense militaire vliegtuigen in rebellengebied neergehaald. Maar vooral van belang: Oekraïne wist dat er een BUK-transport aankwam. Een luchtafweerinstallatie waarmee van beduidend grotere hoogte vliegtuigen kunnen worden neergehaald dan op de voorgaande dagen. Dat alles blijkt uit de tap van 16 juli waarin werd aangekondigd dat er een BUK naar het rebellengebied in Oekraine zou komen; nu weten wij dat de BUK binnen 24 uur was gearriveerd en zijn moorddadig werk had verricht). Toch liet Oekraïne liet het luchtruim domweg open. Dat is een ernstige fout waarvan Oekraïne een verwijt kan worden gemaakt.

Er lijkt mij op zijn minst sprake van onzorgvuldig handelen aan Oekraïense zijde.

Waarom stelt Nederland Oekraïne dan ook niet meteen aansprakelijk?

Oekraïne lijkt nu de dans te ontspringen, terwijl het er alle schijn van heeft dat ook dat land heeft bijgedragen aan de rampzalige keten van gebeurtenissen die heeft geleid tot de dood van 298 mensen waaronder 196 landgenoten….