Skip to main content

WGO Eigenmiddelenbesluit (MFK & Herstelfonds)

Gratis geld bestaat niet, heb ik altijd geleerd, maar het bestaat dus wel, namelijk in Brussel.
Ze weten ons elke keer weer op geniepige wijze miljarden afhandig te maken, zodat ze ons geld kunnen uitdelen aan hun vrienden in Zuid- en Oost-Europa.
Deze minister trapt er elke keer weer in. Nu ook weer.
Vandaag hebben we het over een begroting, een pot met geld, van 1.824 miljard euro. Nederland committeert zich voor 100 miljard.
Daar praten we vandaag over: 100 miljard euro als commitment van Nederland aan de Europese Unie, een begroting van meer dan een biljoen en een Herstelfonds van 750 miljard.
Die begroting kost Nederland 65 miljard in de komende zeven jaar. Dat is meer dan 9 miljard per jaar.
De giften uit het Herstelfonds kosten ons 23 miljard.
En dan staan we ook nog eens voor 20 miljard garant.
Kortom, het gaat om meer dan 100 miljard; dat is geen klein bier.
En daar hebben we dan een wetgevingsoverleg van 3 uur voor. Dan praten we over ½ miljard per minuut, dus ik zal snel doorpraten.

Italië krijgt 78 miljard uit het Herstelfonds als een gift, een cadeautje, gratis geld.
Spanje krijgt 70 miljard.
Polen krijgt 28 miljard.
Daar hoeven ze niets voor te doen. Dat krijgen ze gewoon gratis van Brussel en Brussel haalt het op bij ons.
Nederland draagt hieraan miljarden bij. Ik vraag deze minister dus:
waarom zou de Nederlandse belastingbetaler een cadeautje van 4,5 miljard moeten geven aan Italië?
Italië is een rijk land. Het is geen ontwikkelingsland. Het is hartstikke rijk. Ze vergeten alleen belastingen te innen, maar dat is hun probleem.
De gemiddelde Italiaan is drie keer zo rijk als de gemiddelde Nederlander, dus waar hebben we het over?
Waarom moet deze minister op de valreep van zijn ministerschap een cadeautje van 4,5 miljard geven aan Italië?
Waarom doet hij hetzelfde voor Spanje? Dat is ook geen onbemiddeld land. We gaan er graag op vakantie, het is een hartstikke mooi land, met een rijke geschiedenis.
4 miljard krijgt Spanje van Nederland. 4 miljard! Alsof we geld te veel hebben!
Polen krijgt 1,5 miljard en Griekenland ook nog een miljardje. Zomaar, gratis geld.

Ik kan het niet uitleggen, maar dat is nog niet alles. De minister wil ook nog eens garant gaan staan voor leningen aan die landen,
terwijl we allemaal weten dat die landen behangen zijn met schulden en niet weten hoe ze hun leningen moeten aflossen, want anders zouden ze wel naar de kapitaalmarkt gaan.
Maar dat doen ze niet, ze gaan nu naar de Commissie of de ECB, want dan weten ze: het komt wel goed met die leningen. Voor 20 miljard staan we garant.

En alsof het nog niet genoeg is, wil hij ook nog instemmen met een begroting van meer dan een biljoen. Nederland gaat daar 65 miljard euro aan bijdragen, oftewel € 9 miljard per jaar.
Geld dat we nooit meer terugzien. In 2028 loopt het op naar 11 miljard per jaar. Even voor het besef hier, voor de andere Kamerleden:
we dragen dus 200 miljoen euro per week af aan Brussel. 200 miljoen euro's per week! Weg, gewoon geld van de belastingbetaler dat verdampt, dat weg, is.
Wat hadden we daar allemaal niet van kunnen doen in Nederland? Hoeveel ic-bedden zijn dat, 200 miljoen euro elke week? Zorgmedewerkers.
We konden 1.000 sociale woningen van dat geld bouwen, elke week. Elke week 1.000!

Dan wil deze demissionaire minister -- ik onderstreep even dat "demissionaire" -- toestemming vragen aan deze Kamer om 100 miljard Nederlands belastinggeld te besteden aan de Europese Unie.
€ 100 miljard! oftewel €12.500 per huishouden. Zullen we het die huishoudens vragen op 17 maart, of ze daarmee instemmen? Of moeten we dit er snel even, drie weken voor de verkiezingen, doorheen drukken?

Midden in de crisis, terwijl onze economie op apegapen ligt, tienduizenden bedrijven op omvallen staan, honderdduizenden mensen straks hun baan kwijt zijn,
wil deze minister een cheque gaan uitschrijven voor 100 miljard euro aan Brussel. Je moet maar durven…….

Dan de geniepige werkwijze van de Europese Commissie. Het heeft niks met Corona te maken. Dit is gewoon weer die geniepige manier om haar wensenlijstjes er doorheen te drukken; never waste a good crisis.
Ze willen allang zelf geld kunnen ophalen op de kapitaalmarkt. Wat is er mooier voor een Europese Commissie om zelf leningen te mogen uitschrijven op de kapitaalmarkt? Alle lidstaten staan dan garant.
Dat mag niet, dat mocht niet, in ieder geval niet voor beleidsuitgaven, en toch gebeurt het.
En wat doen ze in het eigenmiddelenbesluit? Effe een artikeltje 5, een zinnetje, toevoegen en zeggen: weet je wat, het mag toch. Zo zijn we toch niet getrouwd?
Dit mag niet volgens het Verdrag. Hoe kunnen we hiermee instemmen? Hoe kunnen we de Commissie toestemming geven om 750 miljard op te halen op de kapitaalmarkt? Ik vind het werkelijk ongelofelijk!

Hetzelfde geldt voor die Europese belastingen. Ik ben al vijftien jaar Kamerlid en al vijftien jaar lang proberen ze het, met de FTT, de CCCTB, de Google tax en noem maar op. Als ze maar blauwe enveloppen met sterretjes konden sturen, hoe mooi zou dat zijn! Ze doen het nu gewoon met een plastictaks. En de CO2-grenstaks? De datum van invoering is al bekend. De Google tax, de FTT: het komt allemaal dichterbij. Een Europese Commissie die zelf geld kan lenen, zelf schulden kan maken en zelf belasting mag heffen is de droom van elke Eurocommissaris. De federale Unie binnen handbereik. Deze minister laat dat gewoon gebeuren. We hebben straks niks meer te zeggen.

De PVV wil niet elke week 200 miljoen euro moeten overmaken aan Brussel. Die 200 miljoen is wat ons betreft 200 miljoen weggegooid geld.
De PVV wil geen 23 miljard euro cadeau doen aan landen als Italië.
De PVV wil niet dat de Commissie zelf geld mag lenen op de kapitaalmarkt, zelf schulden mag maken en dat wij daar dan garant voor staan.
De PVV wil geen Europese belastingen…..
De PVV wil er gewoon uit, voordat het te laat is.
Weg van de dictaten uit Brussel en weer baas in eigen land, over onze eigen grenzen, over onze eigen wetten en over ons eigen geld…………………………