Skip to main content

EUROGROEP / ECOFIN 19 MEI 2022

Mijn inbreng. Kort en bondig deze keer in staccato.
I. Ik mis de Lenteraming! (afgelopen maandag verschenen);
En het Lentepakket van het Europees semester? (23 mei)
Staan die ook geagendeerd? Wanneer kunnen we die ontvangen? Wat is er nu afgesproken over het SGP?

II. En dan Menno Snel (staatssecretaris die eerder is afgetreden vanwege de kinderopvangtoeslag-affaire). Hij zoekt nog een baantje. De baantjesmachine draait weer op volle toeren.
D66 zorgt goed voor zijn mensen. Maar waarom wordt juist hij voorgedragen als directeur van het ESM? Heeft er een selectieprocedure plaatsgevonden? Heb ik die vacature gemist? Hoe staat het met die nieuwe bestuurscultuur; met de Transparantie?

III. Vorige week spraken we over het EU Corona Herstelfonds (RRF). Ik waarschuwde er toen al voor dat de Europese Commissie de smaak te pakken had; Eurobonds; gezamenlijke schulduitgifte; the holy grail. De minister antwoordde toen dat er niets concreet voorlag en dat het RRF tijdelijk en eenmalig was, conform de wens van de Kamer in 2 aangenomen moties tegen gezamenlijke schulduitgifte en Eurobonds van de heren Omtzigt & Van Haga.


We zijn nog geen week verder of het ene voorstel na het andere ligt op tafel:
1. Gisteren werd een RePowerEU - plan gepresenteerd van €300 miljard te financieren uit het RRF om lidstaten te helpen om van het Russisch gas af te komen.
2. Gisteren presenteerde Ursula van der Leyen het voornemen om €9 miljard extra liquiditeitssteun te geven aan Oekraïne, gefinancierd met <jawel> gezamenlijke schulduitgifte (bovenop de eerder verstrekte €6 miljard);
3. Ook moet er een Solidariteitsfonds komen voor de wederopbouw van Oekraïne (RebuildUkraine) van honderden miljarden euro’s, grotendeels gefinancierd met <jazeker> gezamenlijke schulduitgifte. NB. Oekraïne heeft sinds 2015 €17 miljard ontvangen van de EU.
Ook wordt er gesproken over een Europees Energiefonds, sociaal Klimaatfonds, Defensiefonds, allemaal gefinancierd <hoe kan het ook anders> met gezamenlijke schulduitgifte!
Waar zijn ze mee bezig in Brussel. Klimaat, Energie, Defensie is toch een nationale verantwoordelijkheid. Waarom moet Brussel de grote geldverstrekker zijn met andermans geld, ons geld!
Waarom moet de Nederlandse belastingbetaler opdraaien voor de windmolens in Italië en het legertanks in Polen!
Kan de minister in Brussel heel duidelijk maken dat we niet van plan zijn mee te gaan in het optuigen van nog meer fondsen en zeker niet gefinancierd met gezamenlijke schulduitgifte!

Tot slot de Banken Unie, volgende poging. Men blijft de druk opvoeren. Nederland wilde geen EDIS zolang er geen adequate risicoreductie (blootstelling staatsobligaties) heeft plaatsgehad. Dit is niet gebeurd. Waarom stemt deze minister dan toch in met een 1e fase, waarbij er wel stappen worden gezet richting de voltooiing van de Bankenunie en EDIS. Waarom stinkt de minister er weer in; in deze EU salami tactiek……..