Skip to main content

Lange nachten voor de boeg - Trouw 11 september

Hieronder een blogbijdrage die PVV Tweede Kamerlid Teun van Dijck schreef voor de site van het dagblad Trouw.

Sinds 1,5 jaar woon ik met mijn gezin in het mooie Limburg, waar ik geboren en getogen ben. Mijn vader van 85 jaar woont op steenworp afstand en eindelijk heb ik wat meer tijd voor hem. Er gaat dan ook geen week voorbij of ik verblijd hem met mijn bezoek.

Mijn vrouw en kinderen hebben in het begin flink moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving, maar nu we een beetje gesetteld zijn, bevalt het hun prima.

Op maandag neem ik afscheid van de familie en reist Papa af naar het Haagse. Met mijn koffer vol met gestreken overhemden neem ik ’s ochtends de trein naar Den Haag. De 2,5 uur durende reis besteed ik met het bestuderen van dossiers, die in die week behandeld worden. Bakkie koffie erbij, voetjes omhoog en lezen maar.
Aangekomen in de 2e kamer ga ik verder met de weekvoorbereiding en fabriceer ik spreekteksten voor de debatten. Van maandag t/m donderdag slaap ik op een piepklein kamertje van 2 bij 3 meter in Den Haag.

Elke dinsdag beginnen we eerst met de fractievergadering van 9:30 uur tot 13:00 uur. Tijdens deze vergadering bespreken we alle debatten en vergaderingen van die betreffende week en de stemmingen. Daarna is het vragenuurtje. Afgelopen dinsdag vroeg ik minister Donner nog of hij kon toezeggen dat hij in deze kabinetsperiode geen onomkeerbare stappen zou zetten m.b.t. de fiscalisering van de AOW. Helaas antwoordde hij ontkennend, daar dit reeds was vastgelegd in het coalitieakkoord. Men houdt zich stevig vast aan het coalitieakkoord; hun enige houvast! Daarna heb ik mijn weblog van dinsdag geschreven en had ik nog een procedurevergadering. “s Avonds eet ik altijd met een of meerdere fractieleden in het ledenrestaurant van de 2e kamer, waar het altijd heerlijk toeven is. Daarna weer met de tram naar mijn hok.

Woensdag bleek opeens dat de Macro Economische Verkenning van CPB was gelekt en in het bezit van RTL. De kamer stond op zijn kop. Elk jaar hetzelfde ritueel: de pers beschikt eerder over de stukken dan het parlement, ook nu weer. Femke Halsema vroeg tijdens de regeling om de stukken gelijk vrij te geven (onder embargo). “s Avonds ben ik naar een lezing geweest in het stadhuis van Den Haag, waar door prof. Dr. Jouke de Vries een lezing werd gegeven over de rol van de burgemeester. Die avond heb ik nog kunnen spreken met enkele burgemeesters, zoals Annemarie Jorritsma (Almere), Gerd leers (Maastricht) en Jozias van Aartsen (Den Haag). Opvallend was dat ze het allemaal betreurden dat Minister ter Horst de gekozen burgemeester levend heeft begraven. Een gemiste kans!

Vandaag en morgen staan in het teken van Prinsjesdag. Vrijdagochtend krijgen we de begroting 2009 en de MEV onder embargo uitgereikt en kunnen we de komende dagen aan de slag om uit te pluizen welke krankzinnige uitgaven dit kabinet nu weer voor ons in petto heeft. Een ding weet ik zeker: het worden weer een paar lange dagen en nachten voor Prinsjesdag, maar ik hoop zaterdag wel even naar de familie te kunnen in Limburg, want dan ben ik jarig!  

Klik hier om de blog op de website van Trouw te lezen.