Skip to main content

Spreektekst van Dijck (PVV) - Kamerdebat Eurocrisis

De Minister-president heeft sinds afgelopen vrijdag al 25 keer zijn excuses aangeboden voor de ontstane verwarring. De presentatie van de cijfers op 21 juli was dan ook op zijn zachts gezegd onhandig. Hij gaf gisteren toe dat hij beter het scenario van 2020 had kunnen gebruiken.

Daaruit blijkt dat we - bovenop de al toegezegde 110 miljard - nog eens 109 miljard aan belastinggeld pompen in de Griekse bodemloze put. Wat de PVV betreft 109 mld teveel!

Ook de private sector moet deze keer bloeden en participeert voor 106 mld tot 2020. Maar hoeveel het ons gaat kosten om de sector te verleiden om mee te doen is nog onbekend?!

Ook is nog onbekend of IMF meedoet? Wat het de belastingbetaler gaat kosten? Hoeveel garanties ECB nodig heeft? Allemaal losse eindjes die de komende weken moeten worden ingevuld!

Wat wel bekend is dat de (Europese) belastingbetaler 2/3 van de Griekse schuld overneemt. Da’s lekker (!) en ook nog tegen een zeer schappelijke rente van 3.5% en een lekker langer looptijd van minimaal 15 jaar. De Grieken worden dus rijkelijk beloond voor hun slechte gedrag en gebrekkige begrotingsdiscipline.

De PVV is – ik kan het niet genoeg herhalen – tegen élke cent aan Griekenland of andere zwakke broeders. Of het nu om 1, om 100, om 10 miljard euro gaat. Elk land moet zijn eigen broek ophouden (dat was de afspraak) en landen die er een puinhoop van hebben gemaakt moeten zelf op de blaren zitten en uiteindelijk de euro verlaten (royeren).

De ingeslagen weg is een onbegaanbare, doodlopende en heiloze weg en het wordt van kwaad tot erger. Het kleine Griekenland kost de Europese belastingbetaler nu al 220 mld; en dat is maar het topje van de ijsberg.

Wat als straks Italië (schuldberg van 1800 mld) of Spanje (44% jeugdwerkeloosheid) aanklopt voor hulp?! Daar kun je op wachten! Wat dan?!

Wij zullen dan ook nooit instemmen met het ophogen van het noodfonds en de uitgifte van eurobonds, zodat nog meer landen beloond kunnen worden voor hun slechte gedrag!

De PVV wil geen Transferunie waar het geld van de degelijke hardwerkende Noordelijke lidstaten verdwijnt in de zakken van de Zuidelijke.

Maar op een euroregering zitten we niet te wachten.

Een Euroregering met president gaat zichzelf steeds belangrijker maken. We lezen nu al voorstellen over Europese belastingen, Europese obligaties, dat moeten we allemaal niet willen, maar we wachten voorstellen af!

Wij steunen het kabinet dus niet met haar plannen, maar vinden het tegelijk onzinnig om hier vandaag voor de 30ste keer excuses van de premier te eisen.