Skip to main content

Europese Top

De spanningen in Europa lopen op. Regeringsleiders dralen al 2 jaar en komen niet verder dan brandjes blussen met zakken met geld. Geld van de belastingbetaler welteverstaan.

Wat ooit begon met een klein brandje in Griekenland is nu uitgegroeid tot een grote veenbrand.

2 jaar geleden had men dit brandje gelijk moeten uittrappen door Griekenland failliet te verklaren en de euro uit te zetten. Dan had je de brand gelijk geïsoleerd en de kans op besmetting geminimaliseerd.

Onder regie van het IMF had het land orde op zaken moeten stellen. Na herstructurering van de schulden had Griekenland met een gedevalueerde Drachme weer licht aan het einde van de tunnel gezien en weer kunnen groeien. Nu zitten ze in het pikdonker!

 

De PVV is daarom vanaf dag 1 tegen het noodfonds en deze gekozen schijnoplossing. Elke vorm van financiële steun zijn de bekende parels voor de zwijnen. Schulden los je niet op met meer schulden. Dat is symptoombestrijding (pleisters plakken). Daarnaast gaat er van een noodfonds een slecht signaal uit naar landen om echt iets te veranderen.

 

Griekenland krijgt nu weer de volgende tranche (8 miljard) overgemaakt. (73 mld)

Ik hoor het onze minister van Financien nog zeggen: “Het is voor Griekenland geen pretje; ze moeten voldoen aan keiharde voorwaarden, anders krijgen ze niets en gaan ze failliet.” Spierballentaal van onze Minister. Welnu Griekenland voldoet voor de honderdduizendste keer niet aan de voorwaarden en krijgen toch weer geld overgemaakt. Niet alleen Griekenland is failliet, maar de Trojka. Het zwaard van Damocles is vanaf nu zo bot als wat.

 

Griekenland zou 20% van zijn ambtenaren (van de 1 miljoen) naar huis sturen; dat is niet gelukt!

Griekenland zou voor 50 miljard privatiseren; ook niet gelukt! (400 mln met de verkoop van 10 % in Hellenic Telecom aan Deutsche Telecom).

Hoe staat het met de belastinginning? Niet gelukt!; lijkt me ook lastig als de inkt op is en inspecteurs staken en ……

ondertussen lezen we dat de Grieken voor 200 miljard aan geld hebben weggesluisd naar Zwitserse banken. Hoe gek kun je zijn om de Grieken überhaupt 1 cent te geven, terwijl ze zelf stiekem 200 mld wegmoffelen. Laat ze dat geld maar gebruiken om hun schulden te betalen in plaats van het belastinggeld van Henk en Ingrid.

 

Als beloning wordt besloten over een 2e bail-out van 109 mld.

Griekenland kan zo in het Guiness Book of Records. Welk land ter wereld is ooit zo royaal beloond voor zo’n slecht gedrag?

 

Noodfonds

Het noodfonds werd vorig jaar geïnstalleerd als vangnet voor landen in problemen. Nederland stond eerst voor 25 miljard garant, maar dit is inmiddels opgelopen tot bijna 100 miljard.

Het vangnet met hoge rentes, korte looptijden en een strenge Trojka is verworden tot een royale hangmat. De Franse en Italiaanse haviken verdringen zich nu al om een graantje mee te pikken. Tegen 3% lenen en over 30 jaar terugbetalen, wie wil dat nu niet!

 

Neem Italië met de 2 na grootste staatschuld ter wereld van 1.900 mld. En een Berlusconi die verdacht wordt van corruptie en bunga bunga dansend door het leven gaat. Zou de MP daar zijn spaarcenten wegzetten? Maar de MP gaat straks wel voor miljarden garant staan voor dit land? Met sancties en boetes maakt de strenge Eurocommissaris straks weinig indruk in Italie, dat kan ik de MP voorspellen.

 

En nog is het niet genoeg. Nog voordat het noodfonds van 750 miljard is geformaliseerd, wordt er gesproken over substantiële verhoging. Het lijkt erop dat men de hele schuld van Zuid-Europa wil overnemen Alle risico’s worden gedumpt bij de Noord-Europese belastingbetaler en de prikkel voor Berlusconi om orde op zaken te stellen worden met een goede fles Dom Perignon weggespoeld.

 

Banken vertrouwen elkaar niet meer en vluchten weg in veilige havens. In plaats van elkaar nog geld uit te lenen, stallen ze miljarden bij de ECB (270 mld).

Het is prima dat banken aan hogere kapitaaleisen gaan voldoen, zodat ze tegen een stootje kunnen, maar daarvoor moeten ze wel aankloppen bij hun eigen aandeelhouders en desnoods bij hun eigen regering.

 

Ook wordt ook gespeculeerd over een grotere bijdrage van de banken aan de Griekse schuldenberg.

Het zijn ten slotte de Banken die hebben gegokt op het verkeerde paard. Het zijn niet Henk en Ingrid die Griekenland met een onhoudbare schuld hebben opgezadeld.

 

Maar het kan nooit de bedoeling zijn dat geld van Henk en Ingrid wordt gebruikt om Griekse of Franse banken te ondersteunen. Hiervoor mag het noodfonds niet worden misbruikt. Want waar was Sarkozy toen wij voor miljarden onze ABN Amro en ING moesten redden?

 

Elk euroland is verantwoordelijk voor zijn eigen huishoudboekje en elk land moet zijn eigen broek ophouden. Dat was de afspraak. Toen Griekenland 2 jaar geleden niet meer aan haar schuld kon voldoen, had het moeten aankloppen bij het IMF (curator). Onder curatele was een faillissement, een schuldsanering en een exit uit de euro voorbereid en uitgevoerd. Het probleem Griekenland zou zijn geïsoleerd en besmetting zou zijn voorkomen. De rekening zou zijn betaald door de Grieken en door de beleggers die hebben gegokt en verloren. Nu krijgen Henk en Ingrid de rekening gepresenteerd.

 

De PVV kiest voor amputatie in plaats van traktatie.

 

Griekenland wordt beloond voor zijn wanbeleid en Nederland wordt gestraft voor haar degelijkheid.

De omgekeerde wereld!