Skip to main content

Eurodebat, 3 november 2011

Wat een zooitje is het in Europa. Al 2 jaar gaan de regeringsleiders rollebollend over straat. De ene top na de andere, het ene proefballonnetje na het andere, de ene ruzie na de andere en ondertussen breidt de brand zich verder uit.

Eerst was het geen cent naar Griekenland, daarna was afstempelen taboe en nu wordt openlijk gespeculeerd over een exit van Griekenland uit de euro; 2 jaar te laat!

Als er een referendum komt mogen de Grieken kiezen tussen keihard bezuinigen zonder groei en perspectief en op het eind nog steeds een onhoudbare schuld. Of Griekenland failliet, met de Drachme en weer zicht op groei. Die keuze is niet zo moeilijk!

 

De 6e tranche gaat niet door! Stoere praat van Merkozy! Maar weer gaat in Griekenland het licht niet uit. Eerst 1 oktober, toen 15 oktober, daarna 15 november en nu hebben ze nog geld tot half december. Zitten de Grieken ons weer te belazeren! Hebben ze toch nog potjes waar we niets van weten?!

Of krijgt Griekenland via de achterdeur toch nog leningen van de ECB.

Kan de minister inbrengen dat ECB geen Griekse obligaties meer mag accepteren als onderpand!

 

We zitten in een vertrouwenscrisis, maar vertrouwen is niet te koop! Burgers en beleggers hebben er geen vertrouwen meer in dat het ooit nog goed komt met landen als Griekenland en Italië en dit wantrouwen is gerechtvaardigd. Ze hebben er een zooitje van gemaakt en begrotingsdiscipline aan hun laars gelapt. En betalen nu de rekening!

 

Vertrouwen moet je verdienen en dwing je niet af met een grote zak met geld. Ook al maak je het noodfonds 100.000 mld! De markt laat zich niet dicteren.

ECB gaat zonder mandaat door met het opkopen van Italiaanse rommelobligaties, maar de rente stijgt door.

Berlusconi belooft streng te zullen hervormen, maar de rente stijgt door!

Nu wil men het noodfonds gaan inzetten als verzekering tegen wanbetaling, maar ik voorspel u de rente stijgt door.

Wie gelooft het nog in!

En dan te bedenken dat Italië de komende 2 jaar bijna 400 mld moet ophalen?! Wie gaat hen dat lenen?

 

Vorige week vroeg ik onze MP nog of hij zijn spaarcenten zou toevertrouwen aan iemand als Berlusconi? En ik vraag het nu aan deze minister?! Flip de Kam antwoordde (afgelopen zondag) op deze vraag: “Ik zou wel wijzer zijn”.

Toch gaat de minister voor miljarden garant staan voor een land als Italië. Hij neemt daarmee een groot risico.

 

ESM (permanente noodfonds)

De PVV maakt zich ernstige zorgen over dit verdrag. De controle op de besteding, de verantwoording, de immuniteit, de democratische legitimiteit, de besluitvorming en de zeggenschap zijn de PVV nog niet duidelijk.

Kan de minister toezeggen ons uitgebreid te informeren over dit fonds en geen onomkeerbare stappen te nemen alvorens de Kamer haar mandaat heeft uitgesproken.

 

 

Financiële Transactiebelasting

Ook wil ik de minister vragen geen onomkeerbare stappen te nemen ten aanzien van de financiële transactiebelasting.  De minister was eerst fel tegenstander, maar lijkt nu te draaien zonder de consequenties te kennen? De PVV ziet hier niets in. Europa moet nooit zelf belastingen innen; banken vertrekken uit Nederland; kosten worden doorberekend aan de consument en pensioenpotten worden nog leger!

 

EU-begroting

De PVV vindt het (net de minister) onaanvaardbaar dat het Europees parlement de EU begroting in 2012 met 5,2% wil laten stijgen, terwijl alle lidstaten in zwaar weer zitten en de broekriem moeten aanhalen.

Klopt het dat de tegenstem van Nederland is tegengehouden.

Welke mogelijkheden heeft de minister nog om de begroting te bevriezen?