Algemeen Overleg Eurocrisis
Duitsland wilde gisteren 6 mld ophalen (voor 10 jaar), maar de landen wilden deze ”veilige haven” nog maar 3,9 mld lenen. Dit is van historische betekenis. Dat stelde Kamerlid Teun van Dijck tijdens het Algemeen Overleg Eurocrisis.
Als beleggers zelfs niet meer aan Duitsland durven lenen, aan wie dan wel?! De besmetting is nu zelfs doorgedrongen tot in Duitsland, de enige veilige haven in Europa. Het hele eurogebied is besmet. Beleggers vluchten massaal weg uit Europa. De euro heeft haar vertrouwen en geloofwaardigheid verspeeld. Met dank aan de zachte eurofiele regeringsleiders, die niet durfden in te grijpen en alles met de mantel van miljarden probeerden te verdoezelen! Maar de markten zijn niet gek! Je kunt wel geld blijven pompen, maar daarmee is het lek nog niet gedicht! Er is in de probleemlanden meer aan de hand en dat verander je niet van vandaag op morgen.
Een paar voorbeelden:Neem de zwarte economie. Deze bedraagt in de 4 Zuid-Europese landen bijna 25%: d.w.z. dat 650 miljard aan het zicht van de belastingdienst wordt onttrokken
650 MILJARD waarover geen BTW, geen premies en geen belasting wordt betaald. En dit laten die landen gewoon gebeuren; vind je het gek dat je tekort komt! Italië loopt 120 miljard aan belastingen mis, Griekenland 60 mld, maar ook België laat 20 miljard liggen.
Een ander fenomeen zijn de Zwitserse bankrekeningen. Naar verluidt hebben Grieken tussen de 200 en 600 mld weggesluisd uit eigen land en gestald bij ondermeer Zwitserse banken. Ook de Italianen hebben miljarden elders weggemoffeld. Kan de minister meer inzicht verschaffen in deze export van spaargeld?
En dan hebben we nog de corruptie, die welig tiert rondom de Middellandse Zee. Volgens het Italiaanse Corte dei Conti kost de corruptie in de publieke sector de Italiaanse staat 60 mld per jaar. Italie staat niet voor niets op plaats 67 op de Corruption Perception Index (Transparancy International) net boven Rwanda. Griekenland scoort nog slechter en staat op nummer 78, Columbia achter zich latend (vgl Nederland staat op nummer 7).
De tijd van feestvieren op onze kosten is voorgoed voorbij. De hoge rentes op staatspapier is een wake-up call van de financiële markten. Spanje en Italië betalen nu 3% meer rente dan een paar maanden geleden. Zelfs België krijgt ervan langs met een rente van 5,4%.
Dinsdag wordt ook besloten over de 6e tranche aan Griekenland van 8 mld. Onze minister De Jager is Griekenland spuugzat en dreigt met de geldkraan dichtdraaien. De PVV is blij met het inzicht van de minister. Antonio Samaras (leider ND) stuurde gisteren de langverwachte brief naar de EC en IMF, maar houdt daarin weer heel wat slagen om de arm. Hij wil wel 8 mld binnenharken, zonder zich volledig en ongeclausuleerd te committeren. Ik neem aan dat de minister geen genoegen neemt met deze halve toezegging. Kan de Kamer een kopie van de brief van Samaras ontvangen.
Morgen gaat onze minister naar een AAA-overleg met Finland en Duitsland. Wat wordt daar besproken en waarom alleen met deze landen? Kennelijk vindt dit overleg vaker plaats; waarom weten wij daar niets van? Kan de minister aangeven wat daar wordt besproken?
En dan hebben we nog onze Super Eurofiel José Barroso met een voorstel om de crisis op te lossen. Hij presenteerde gisteren de Eurobond als het ei van Columbus. Of moet ik zeggen de stabiliteitsobligatie (?!). Die man is echt helemaal de weg kwijt. Eerst komt hij met een Financiële Transactie Tax en nu dit?
Angela Merkel reageerde gelijk met 'buitengewoon ongeschikt'; bedoelde ze nu Barroso of zijn voorstel? De PVV is blij dat dit idee ook door de minister naar de papierversnipperaar is verwezen! Ik neem aan dat de minister ook de FTT en de CCCTB door de shredder haalt. Gaarne een toezegging!
Tot slot nog de ECB.
Dit “onafhankelijke” instituut heeft inmiddels voor 200 mld aan rommelobligaties op de balans staan. Obligaties die niemand wilde hebben. Door deze opkoop verdiept de ECB de crisis, doordat beleggers hun Italiaans papier dumpen. Er is immers een koper, de ECB.
Frankrijk wil het liefst de ECB inschakelen als Euro-pinautomaat door ze onbeperkt overheidsobligaties te laten opkopen om zo de markten te stabiliseren. Wel zo makkelijk, zet die geldpersen toch aan!
Maar Duitsland en de ECB zijn beducht voor inflatie en bewaken de onafhankelijkheid van de ECB. Dit verschil in inzicht spreekt boekdelen! Der Gründliche Deutscher tegenover de joviale Fransoos!
Maar waar staat onze minister? Hij houdt alle opties open (FD gisteren), maar wat wordt zijn inzet?! Lekker neutraal aan de zijlijn; of met een eigen mening. Ik daag hem uit!