Skip to main content

5. Martin Bosma

"Mijn politieke helden zijn oud-Kamerleden als Jacques de Kadt en Pieter ’t Hoen, mensen met een sociaal hart die hardliners waren op het gebied van de verdediging van onze vrijheid"

Ik ben PVV'er van het eerste uur. Toen Geert vertrok bij de VVD in 2004 heb ik me bij hem aangesloten. Er moest toen flink gepionierd worden. Behalve drie kartonnen dozen die Geert had meegekregen van zijn vorige fractie was er niets. De eerste maanden was mijn officiële titel daarom ‘stagiaire’ en verdiende ik 500 euro per maand. Dat was even wennen, daarvoor was ik nog directeur.

Mooiste baan ter wereld

Ik kom uit de journalistiek. Op mijn zeventiende ben ik begonnen bij een kleine krant in de Zaanstreek, naast mijn atheneumopleiding. Eigenlijk is dat het mooiste wat er is: met een opschrijfboekje naar het nieuws en daarna een leuk verhaal schrijven. Verslaggevers hebben de mooiste baan ter wereld. Later was ik ook actief als journalist voor radio en tv.

Links bolwerk

In Nederland haalde ik een doctoraal politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een links bolwerk, niet altijd een pretje. Ik heb een paar jaar in de Verenigde Staten gewoond, in New York. Daar haalde ik een Master aan de New School for Social Research, een universiteit die als ‘University in Exile’ veel wetenschappers heeft opgevangen die moesten vluchten voor het nationaalsocialisme.

Vrijheid zit verankerd

In New York was ik actief als journalist, bij ABC News, CNN en RTL. Voor CNN Business News was ik financieel journalist. Ik was veel te vinden op Wall Street en bij financiële instellingen. Ook werkte ik in een opvangproject voor gettojeugd. Amerika zal altijd een bijzonder land voor mij blijven, omdat vrijheid daar zo diep verankerd zit.

Skyline New York

Als ik de wolkenkrabbers zie, moet ik altijd denken aan wat Ayn Rand schreef: “I would give the greatest sunset in the world for one sight of New York’s skyline. (…) The sky over New York and the will of man made visible.”

Hardliners voor vrijheid

Mijn politieke helden zijn oud-Kamerleden als Jacques de Kadt en Pieter ’t Hoen. Dat waren mensen met een sociaal hart die hardliners waren op het gebied van de verdediging van onze vrijheid. Ook oud-journalisten trouwens.